Voeding voor een blije hamster

(en ook nog voor de rest)
Hamstertje blij - Haus of Hamster

Voedingsvezels

Niet fermenteerbare voedingsvezels zijn vezels die niet worden verteerd in de darmen. Ze kunnen goed water opnemen en vergroten hiermee het volume in je darmen. Los van het feit dat dit zorgt voor een makkelijke stoelgang, dragen deze vezels hiermee ook bij aan het gevoel van verzadiging, zonder dat ze zelf energie leveren. Ze geven dus signalen af aan het lichaam en het brein dat er genoeg is gegeten, waardoor het makkelijker wordt gemaakt om te stoppen met eten. Deze vezels komen voor in volkoren graanproducten, peulvruchten en in fruit.

Lage glycemische index en glycemische lading

Een onderwerp dat regelmatig terugkeert in combinatie met overgewicht, obesitas en diëten is dat van de glycemische index en glycemische lading. Het begrip glycemisch gaat over ‘glucose in bloed’, oftewel suiker in bloed.

De glycemische index is een maat voor de snelheid waarmee koolhydraten verwekt worden en in het bloed worden opgenomen. Onder andere suikers, maar ook zetmeel en sommige vezels, zijn bronnen van koolhydraten. Hoe sneller de koolhydraten verwerkt worden, des te sneller zullen de suikers in de bloedbaan terecht komen. Voedingsmiddelen die tot zo’n snelle stijging van de bloedsuiker leiden hebben een hoge glycemische index (zoals druivensuiker of gebakken aardappelen). Snelle suikerpieken in het bloed zullen eerder als vet worden opgeslagen, terwijl een langzame afgifte van suiker juist een langere verzadiging zullen geven.

Het begrip glycemische lading houdt ook rekening met de hoeveelheid die je van bepaalde producten eet, oftewel de portie-grootte. Zo kan een voedingsmiddel met een hoge glycemische index een lagere glycemische lading hebben, door het feit dat je er minder van eet.

Er verschijnen steeds meer artikelen die laten zien dat een voedingspatroon met een gemiddeld lagere glycemische lading voordelen kan hebben voor diabetes. Daarnaast kan het helpen bij overgewicht en obesitas, zowel bij het afvallen als bij het daarna vasthouden van een lager gewicht. Het lijkt er dus op dat er voordelen zitten aan een voedingspatroon met een lage glycemische index en een lage glycemische lading.

Twee punten om te onthouden bij het kiezen van deze voedingsmiddelen:

 • Het maakt voor de glycemische index en lading wel uit wat je met een product – bijvoorbeeld aardappel – doet, zoals koken of frituren
 • Een lage glycemische index is niet hetzelfde als weinig calorieën! Voorbeelden hiervan zijn noten, pinda’s en bananen

Planten in plaats van dieren

Groentes zijn behalve lekker en gezond ook nog eens heel geschikt voor duurzaam gewichtsverlies. Ze leveren vaak een klein beetje energie, maar wel een goede bijdrage aan de verzadiging door de maagvulling en de vezels. Stel je dit plaatje maar eens voor:

Je hebt twee borden. Op de ene ligt een gehaktbal van 150 gram. Dit staat voor 345 kcal. Op het andere bord ligt 200 gram gekookte aardappel, 200 gram sperziebonen en 125 gram gebakken champignons. Deze leveren respectievelijk 200, 70 en 75 kcal. Bij elkaar dus ook 345 kcal. Even los van hoeveel zin je nu misschien in die gehaktbal hebt, je zal je kunnen voorstellen dat die ruim 500 gram aan plantaardige producten je maag voller zal laten voelen dan die gehaktbal. Veel groenten en andere plantaardige voedingsmiddelen zoals peulvruchten en wortelen, hebben dit effect. Dit zijn dus ook als tussendoor-snack erg goede alternatieven voor de ongezonde snacks.

Daarnaast bevatten vegetarische maaltijden over het algemeen minder calorieën dan de maaltijden met vlees:

 • Lasagne bolognese levert zo’n 125-140 kcal per 100 gram. De vegetarische lasagne 100-110 kcal
 • Chili cón carne – met vlees – geeft zo’n 100-120 kcal per 100 gram. Chili sín carne – zonder vlees – 85-100 kcal

Denk nu niet dat vegetarisch eten per definitie caloriearm is, want bijvoorbeeld room, kazen en friet kunnen ook heel veel calorieën opleveren.

2

reacties op Voeding voor een blije hamster

 1. Avatar

  Heel veel soorten heldere soepen (dus niet gebonden) hebben weinig calorieën maar zitten vol gezonde groenten, linzen enz. Maak ze vooral zelf dan weet je precies wat er in gaat. Lekker veel groenten bevoorbeeld.
  Een staafmixer in huis betekent eindeloze soep variaties .

 2. Avatar

  Als je 1× gewend bent aan volkoren pasta, vind je “witte” pasta maar een smakeloze kledder. Dit is mijn favoriete comfort food (voor 2 personen), een simpel Japans gerecht: snij 3 flinke preien in dunne ringen en roerbak in wat olijfolie tot ze glazig zijn. Kook ondertussen zo veel volkoren macaroni als je gewend bent. Voeg bij de prei 100-150 gram magere ham in blokjes en bak even mee. Maak een kuiltje in de prei en breek daarin 2 eieren, roer met een klein scheutje melk of water op hoog vuur door het preimengsel, tot het ei gestold is (alsof er een beetje roerei door zit).Doe de macaroni erbij en wat vers gemalen zwarte peper en roer door elkaar. Klaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant

Het nut van regelmatig wegen

Een extra ondersteuning voor jouw focus
Bij de Hamster-breinmethode vragen wij je om met enige regelmaat op de weegschaal te gaan staan. Hier leggen we uit waarom we dat doen en wat het nut is van jezelf wegen. De weegschaal kan je helpen om na te gaan ...
Lees verder

Nudge

De kunst van de keuzearchitectuur
In 2008 verscheen het boek Nudge, geschreven door Richard Thaler en Cass Sunstein. Richard Thaler kreeg in 2017 de Nobelprijs voor de economie en beiden waren adviseur voor de Amerikaans president Obama. Nudge is een Engels woord en betekent ...
Lees verder
doe
mee

Vanaf 14 mei de Hamster-breinmethode:

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies!

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Scroll naar top