Je bent hier:

The Busier the Better

Haus of Hamster

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat aanhoudende betrokkenheid bij mentaal uitdagende activiteiten neuroprotectief kan zijn in oudere volwassenen, oftewel het kan hun brein beschermen en kan zorgen voor een verbetering van het geheugen. Mentale uitdagende activiteiten zouden dus een belangrijk element kunnen zijn om een gezond brein te behouden tot op oudere leeftijd.

Aan de hand van dit onderzoek heeft een groep Amerikaanse wetenschappers en psychologen een onderzoek uitgevoerd, waarbij ze de relatie tussen ‘druk zijn’ en het denkvermogen bij volwassenen in de leeftijd van 50 tot 89 jaar hebben onderzocht. Hierbij was het idee dat het hebben van een drukke agenda, wat naar hun idee gelijk zou staan aan een geëngageerde leefstijl, zou bijdragen aan een verbetering van het denkvermogen. Om dit te testen hebben ze 330 volwassenen in de leeftijd 50-89 verschillende testen laten uitvoeren en vragenlijsten laten invullen. Zo hebben ze gekeken naar de vijf belangrijkste onderdelen van ons denkvermogen: de verwerkingssnelheid, het werkgeheugen (speelt vooral een rol bij actieve denkprocessen zoals het onthouden van een nieuw telefoonnummer, maar ook het denken aan oude herinneringen zoals het zwembad op vakantie 5 jaar geleden), het episodisch geheugen (geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen en dagelijkse ervaringen), redeneren en gekristalliseerde kennis (kennis die voortkomt uit leren, die meestal groeit tot een leeftijd van ongeveer 50 jaar). Hiernaast kregen ze lijsten met vragen over hun dagelijkse bezigheden: Hoe druk ben je op een gemiddelde dag? Hoe vaak heb je eigenlijk te veel dingen te doen op een dag om ze ook op diezelfde dag af te krijgen? Hoe vaak heb je te veel dingen te doen waardoor je later naar bed gaat dan je eigenlijk normaalgesproken gaat? Elke vraag werd gescoord met 1 tot 5 punten, waarbij hoe hoger het totaal aantal punten hoe drukker iemand was. 

Uit de vragenlijsten kwam naar voren dat ‘de drukte’ of ‘druk zijn’ afnam met de leeftijd, oftewel oudere volwassenen rapporteerden dat ze minder druk waren dan de volwassenen van middelbare leeftijd. Daarnaast rapporteerden vrouwen dat ze drukker zijn dan mannen. Ook werd er gekeken naar de relatie tussen ‘druk zijn’ en opleidingsniveau. Hieruit bleek dat drukkere mensen doorgaans hoger opgeleid waren.

Uit de verschillende testen bleek een duidelijke relatie tussen ‘druk zijn’ en denkvermogen, namelijk dat drukkere mensen een betere cognitie hebben. Zo bleek dat een grotere drukte geassocieerd was met een snellere verwerkingssnelheid, een beter werkgeheugen, een beter episodisch geheugen, beter kunnen redeneren en beter gekristalliseerde kennis.

De onderzoekers pleiten er dan ook voor om een actieve en drukke levensstijl te behouden gedurende je volwassenheid om op deze manier zelf indirect te zorgen voor een betere cognitie.

Bron:

Festini SB et al. The Busier the Better: Greater Busyness Is Associated with Better Cognition. Front. Aging Neurosci. 2016

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuwsbrief #16

Welkom bij nieuwsbrief nummer 16! Deze weken heeft onze prefrontale cortex weer flink mogen kraken. We hebben de stemwijzers ingevuld, programma’s vergeleken, debatten gevolgd (of dit geprobeerd) en uiteindelijk verkiezingen gehad. Nu hopen we dat ook...

Meer

Nieuwsbrief #3

Welkom bij nieuwsbrief nummer drie. De hamster had zowaar zijn debuut op televisie bij het programma Beau! Daarnaast verscheen er onder meer een interview met Felix en Maarten op Linda.nl...

Meer
De Hamster in je Brein
12.000

verkocht

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Ontvang updates

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor regelmatige updates.