Je bent hier:

Samen meer succes

Haus of Hamster

In de oefening die bij deze post hoort vragen we om één of twee personen uit je omgeving te betrekken bij het behalen van jouw doel. Uit eerdere onderzoeken weten we dat zeker niet iedereen het prettig of aantrekkelijk vindt om gedachtes en gevoelens omtrent dit onderwerp te delen met een ander. Iedereen moet zich natuurlijk ook helemaal vrij voelen om wel of niet met anderen over het onderwerp gewichtsverlies te praten. Maar toch zitten er wel voordelen aan het betrekken van je omgeving bij het streven naar jouw doel, als dat veilig en vertrouwd voelt voor je. Hieronder beschrijven waar deze voordelen vandaan komen.

Door meerdere mensen erbij te betrekken, organiseer je in feite jouw succes. Het maakt de dingen die je doet en hoe je ze doet, minder toevallig of gedachteloos. Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met de eigenschappen van het limbisch systeem.

Het limbisch systeem is een netwerk dat gevoelig is voor sociale interactie en voor feedback van vrienden. Daarnaast is het betrokken bij het creëren van gebruiken, tradities, routines en herinneringen. Dat kan op persoonlijk vlak zijn, maar ook binnen de context van een gezin of familie of zelfs van een dorp of gemeenschap. Op deze manier kunnen mensen in Nederland een beeld en een gevoel krijgen bij woorden als ‘Koningsdag’ of ‘Elfstedentocht’.

Dit soort beelden, gevoelens en tradities bestaan over de hele wereld en bestaan er zeker ook ruimschoots rondom eten.


Een greep van tradities en hun gerechten

Bij de viering van Leidens Ontzet, de beëindiging van de belegering van Leiden door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog, wordt haring, wittebrood en hutspot gegeten. Met Oud en Nieuw eten we oliebollen. Traditioneel eet men in Vlaanderen op zondag steak of mosselen met friet en worden in Brabant na de kerstmis en rond carnaval worstenbroodjes gegeten. In onder andere Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland eet men met Pasen lamsbout. Bij het Joodse feest Chanoeka, maakt men gerechten klaar in olie. En na afloop van de Ramadan vieren moslims het Suikerfeest met veel zoetigheden.


Tradities kunnen houvast geven en duidelijkheid. Ze kunnen een versterking geven van het gevoel van samen zijn en ergens bij horen. Daarnaast kunnen gewoontes, doordat ze op een bepaalde manier zijn ingesleten, het leven soms makkelijker maken. Als het tradities, gewoontes of gebruiken zijn die ook nog wenselijk zijn, is dat natuurlijk prima. Bijvoorbeeld voor je gezondheid of voor je streven om duurzaam af te vallen.

Los van de betrokkenheid bij het creëren van gebruiken en herinneringen, is het limbisch systeem zoals gezegd ook gevoelig voor sociale interactie, complimentjes en groepsdruk, peer pressure in het Engels. Nu is de ene sociale interactie de andere niet en hoeft groepsdruk zeker niet altijd positief uit te pakken.

Welke sociale kring kan jou helpen? Bestaat die uit familie, vrienden, collega’s, werkgever of je huisarts? Laat hen je helpen bij het maken van een plan. Laat ze helpen bij het beoordelen van de voortgang. Laat ze helpen bij het herinneren aan je doel. Laat ze deelnemen aan het vieren van je succes. Vind precies de goede mate van peer pressure die voor jou werkt. En word je vrolijk van het delen van je resultaten op social media? Doe dat dan. Maar blijf er vooral van weg als je er alleen maar onzeker van wordt.

Successen vieren

Het vieren van je succes helpt je om een goed gevoel te krijgen bij je traject. Het helpt je om iets te hebben om naar uit te kijken op momenten dat je het misschien even moeilijk hebt. Het helpt je ook om een nieuwe routine in te laten slijpen als iets prettigs, als iets positiefs. Om succes te kunnen vieren, moet je jouw doelen halen. Maak je doelen daarom realistisch en maak ze haalbaar. Laat de langzaam dalende lijn van je gewichtsgrafiek dus steeds positief werken op je gevoel. Betrek ook je omgeving bij het vieren van je succes. Ook daarmee organiseer je je succes. De mensen om je heen zullen meer geneigd zijn om je te steunen, aan te moedigen en positieve feedback te geven. Wellicht zullen er mensen bij zijn die met je mee gaan doen. Op deze manier wordt het hele traject meer een vast gebruik en wellicht een routine.

‘Los van de betrokkenheid bij het creëren van gebruiken en herinneringen, is het limbisch systeem zoals gezegd ook gevoelig voor sociale interactie, beloning en complimentjes’

In het boek Nudge (wat duwtje in de goede richting betekent), van de Nobelprijswinnaar Richard Thaler en zijn bevriende collega Cass Sunstein, worden zelfs levendige voorbeelden gegeven van informele weddenschappen, waarbij mensen elkaar stimuleren om eigen gedrag of routines te verbeteren.

Zo moest één van de werknemers van de schrijvers op gegeven moment zijn scriptie inleveren. Deze jongen, David, deed daar echter eindeloos lang over en het project leek nooit af te komen, terwijl hij wist dat hij promotie zou krijgen als het af was en daarmee een hoger salaris. Kennelijk was deze prikkel niet voldoende. Thaler maakte een afspraak met hem: David schreef een flink aantal checks uit, van 100 dollar elk en gaf die aan Thaler. Elke maand dat hij een gedeelte van zijn werk niet zou inleveren, zou hij een check kwijt zijn. En dat niet alleen. Thaler had de jongen verzekerd dat hij een feest zou gaan geven van zijn geld, waar alle collega’s, behalve David zelf, zouden mogen komen. Deze stok achter de deur werkte wel, omdat David bang was een goed feest te missen. Dit soort weddenschappen kan je zelf ook afsluiten. Er zijn voorbeelden bekend waarbij mensen het geld dat ze eventueel verliezen, overgemaakt zien worden naar de supportersvereniging van hun concurrerende sportclub. Denk daar maar eens aan, als je hartstochtelijk supporter bent van Ajax of Feyenoord. Als het maar werkt om jouw doel te behalen!

Maar nogmaals, het moet voor jou wel goed en veilig voelen om je omgeving erbij te betrekken. Als dit (misschien nog) niet het geval is, doe dit dan ook niet. Voel hier zeker geen druk bij. Als je besluit om dit programma voor jezelf te houden, kijk dan naar een manier om bij wijze van spreken met jezelf te overleggen. Misschien helpt het eerdergenoemde schrift (of notitiegedeelte in je telefoon) jou ook.

Succes!

Deel dit artikel

4 reacties

  1. Het lastige van delen vind ik voornamelijk het gevoel van schaamte als het niet lukt om af te vallen of je aan je voornemens te houden. Heb dan ook het gevoel dat anderen dan denken, gaat ze weer.

    • Misschien een idee om een
      (fb )groep aan te maken voor de deelnemers aan ‘hamster in je brein’ zodat we elkaar kunnen steunen .

      • Heeft iemand een origineel idee voor zo n soort “weddenschap? (met een huisgenoot of n vriend) ik ben er zelf ook over aan t denken….

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Dit vind je misschien ook interessant

Beweging plannen

Hieronder vind je een schema om jouw beweging in te plannen. Print hem uit en neem bijvoorbeeld zondag even de tijd om heb voor jezelf in te vullen. Maak een reële planning, maar probeer jezelf...

Meer

De hypothalamus

Maak kennis met de hypothalamus, de hamster in je brein. Een piepklein hersengebiedje, ter grootte van een suikerklontje. Weliswaar klein in omvang - minder dan één procent van het totale hersenvolume -, maar heel belangrijk. De hypothalamus is een van oorsprong ‘oud’ hersengebied (het wordt ook wel tot het …

Meer
De Hamster in je Brein
12.000

verkocht

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Ontvang updates

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor regelmatige updates.