Nieuwsbrief #9

De feestdagen…!

Welkom bij nieuwsbrief nummer 9!
Het is alweer bijna zover, om maar even een open deur in te trappen: de feestdagen staan voor de deur. En ze zijn nogal anders dan andere jaren.
Als je deze week bekijkt in het licht van alles wat we hebben opgeschreven over de drie hersengebieden, dan lijkt het allemaal uitvergroot samen te komen.

Hamstertje blij - Haus of Hamster

Aan het denken gezet

De hamster komt bij veel mensen enorm aan zijn trekken, met dagen vol met eten en drinken. Met tulband, kerstkransjes, oliebollen, champagne… noem maar op…! Maar de hamster voelt ook de spanning die bij de pandemie, de lockdown en de andere maatregelen komt kijken.
 
Ook het limbisch systeem draait overuren. Met tradities die misschien anders moeten dan andere jaren, met emoties en misschien zelfs sociale druk. Allemaal taken en eigenschappen die in dat systeem liggen opgeslagen.
 
En dan als laatste de prefrontale cortex, onze grote beslisser. Ook daar zal wat van gevraagd worden… Hoe plannen we alles dit jaar? Wie kunnen we zien en wanneer?
En als we ons voornemen om ná de feestdagen gezonder te gaan leven, om zaken dan echt goed aan te pakken, dan doen we dat ook met die prefrontale cortex. Net als het plannen maken als het dan eenmaal zover is, op 1 januari…
 
Maar wat gaan we dan besluiten? Hoe gaan we het aanpakken?
Het zal niet als een verassing komen dat wij van Haus of Hamster niet bepaald fan zijn van de korte, hevige crashdiëten. We weten namelijk dat dan de kans erg groot is dat je op 1 januari 2022 weer dezelfde voornemens moet gaan maken.
 
Onderzoeken laten zien dat het veel beter werkt om met kleine stapjes je leefstijl op zó’n manier te veranderen dat je vaker ‘automatisch’ de goede keuzes gaat maken. Ook als het gaat om gewichtsverlies.
Die kleine stapjes kun je met ons gaan maken. En als je ze vaak genoeg maakt, dan maak je nieuwe routines die duurzaam zijn. We zullen je laten zien met welke stapjes je kunt beginnen en we zullen je helpen herinneren om ze te blijven herhalen. Dat is iets anders dan (weer) even veel minder te gaan eten en veel te gaan sporten.

Oefening

Hier een oefening om je voornemens wat structuur te geven:
 
Het voordeel van deze methode is dat we niet één standaard leefstijl voorschrijven die je ‘moet’ volgen. Het gaat om een totaal plaatje wat per persoon kan verschillen. Dat geldt ook voor wenselijke nieuwe routines. Hier een aantal voorbeelden: Vaker fietsen, wandelen, zelf koken, zwemmen, mediteren, lezen, groente snacken, water drinken, vegetarisch eten, koud douchen, fruit snacken, tuinieren, planken, klussen 🥦 🥝. Allemaal activiteiten die je beweging geven, of juist rust, of een andere manier van eten 🚶🏻‍♂️🚲. En allemaal kunnen ze met een klein stapje beginnen. Welke kan jij nog bedenken? 
 
En bedenk ook dat er geen haast of tijdsdruk is bij deze methode. Het gaat om de richting van je proces, zeker niet alleen maar om het doel. En als je volgende week nog geen zin hebt om er mee te beginnen? Bedenk dan dat het in dit geval elke dag 1 januari is. Jij bepaalt wanneer je er klaar voor bent!

Dat we niet de enige fans zijn van kleine stapjes, blijkt wel uit de uitspraak van Queen Elizabeth tijdens haar Kerstboodschap in 2019: “We moeten bedenken dat het vaak kleine stapjes zijn en niet grote sprongen, die meest blijvende veranderingen teweegbrengen.”

In de media!

‘Afslanken begint niet op je bord, maar in je brein!’

Op 22 december verschijnt het nieuwe nummer van het maandblad GezondNu. Hierin staat deze keer in de vaste rubriek ‘Kopstukken’ een interview met Felix Kreier, één van de schrijvers van ‘De hamster in je brein’!
Felix vertelt in het artikel dat het ongelofelijk moeilijk is om voor langere tijd anders of minder te eten. We houden dit simpelweg niet vol. En niet omdat we zwakkelingen zijn of geen doorzetters, maar omdat een gedeelte van ons eigen brein ervoor zorgt dat elke afslankpoging wordt afgebroken
Duurzaam gewichtsverlies lukt alleen als je de prefrontale cortex (de directeur) en het limbisch systeem laat samenwerken met de hypothalamus, de hamster in je hoofd. Hoe beter je directeur getraind is en hoe beter je gevoel dat ondersteunt, hoe beter je hamster luistert. Dat heeft dus niets te maken met je intellect of je wil, maar met cultuur, gewoontes en emoties.
Het goede nieuws is dat bijna alle ‘slanke’ eetculturen, zoals de Franse of Japanse, ook rijke eetculturen zijn. Mensen staan lang in de keuken, eten op vaste tijden en zitten gezellig met elkaar aan tafel. Het eten draait om proeven, genieten en de tijd nemen voor elkaar.

Het nummer is vanaf 22 december in supermarkten te koop. Daarnaast kun je vanaf dan het losse nummer ook hier kopen.

Als laatste nog een hele mooie vermelding in een eindejaars-rijtje:
GezondheidsNet, de meest gelezen website over gezondheid in Nederland, heeft ons boek ‘De hamster in je brein’ gekozen in de top-5 van topboeken over voeding en leefstijl!! We zijn uiteraard zeer trots met deze vermelding.

Heel fijne dagen en een gezond en gelukkig 2021!!

In de spotlight

Quote van deelnemer aan het digitale programma: 14 december 2019 gestart met jullie methode, en still going strong! Ik eet gezond, ik slaap meer, ik beweeg meer… Op naar een volgend jaar met dezelfde levensstijl. Voor het eerst in mijn leven geloof ik dat ik dit blijvend kan, de rest van mijn leven!”

Wil jij ook deelnemen aan het online programma? Klik dan hier. Het kan nu ook gratis en vrijblijvend voor een weken. Je zit hierna nergens aan vast!


Zijn er dingen die jij vanaf nu graag zou willen zien in de nieuwsbrief? Jouw input wordt erg op prijs gesteld. Mail jouw suggesties naar info@hausofhamster.com

Tot over 2 weken,

Het Hamster-team

Logo SVG - Haus of Hamster

Contact: 
info@hausofhamster.com
www.hausofhamster.com

Slapende hamster - Haus of Hamster

© Haus of Hamster; niets uit deze nieuwsbrief mag worden overgenomen zonder bronvermelding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuwsbrief #8

Welkom bij nieuwsbrief nummer 8! Het is alweer even geleden dat we een nieuwsbrief hebben verstuurd. Dat is niet omdat we stil hebben gezeten. In tegendeel zelfs…! We hebben inmiddels 10.000 boeken verkocht in Nederland en België. En bij die twee landen...
Lees verder

De hypothalamus

De hamster in je brein
Maak kennis met de hypothalamus, de hamster in je brein. Een piepklein hersengebiedje, ter grootte van een suikerklontje. Weliswaar klein in omvang - minder dan één procent van het totale hersenvolume -, maar heel belangrijk. De hypothalamus is een van oorsprong ‘oud’ hersengebied (het wordt ook wel tot het …
Lees verder
doe
mee

Vanaf 14 mei de Hamster-breinmethode:

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies!

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Scroll naar top