Je bent hier:

Nieuwsbrief #4

Haus of Hamster

Met de Hamster op vakantie….!

Welkom bij nieuwsbrief nummer vier. We krijgen steeds meer mails en berichten van mensen die hun eigen hamster aan het ontdekken zijn. Het geeft veel voldoening dat het verhaal hiermee lijkt over te komen. 

We zijn ons nog steeds bewust van de uitdagende periode waarin we verkeren. Veel mensen kiezen voor een vakantie in eigen land, of hebben toch nog een ticket naar een vakantie oord weten te bemachtigen. Maar vaak is een vakantie onlosmakelijk verbonden aan (veel) eten en drinken. Door dit bespreekbaar te maken hopen we onze deelnemers een stukje de goede richting op te helpen, ook wel nudging genoemd.

Aan het denken gezet

Deze nieuwsbrief staat in het teken van vakantie (in eigen land). Heb je geen vakantie? Dan zal je waarschijnlijk nog steeds dingen herkennen. De vakantie brengt voor veel mensen verleidingen met zich mee. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een totaal ander eetpatroon, of de verleiding iedere avond een of meerdere alcoholische versnaperingen te nuttigen. Wat belangrijk is om te beseffen dat dit niet voor niets voor velen het ultieme vakantiegevoel geeft. Wij moedigen het dus ook zeker aan om niet te streng voor jezelf te zijn. Immers, ontspanning is ook erg goed voor je lijf en brein, en een boze hamster op vakantie, daar wordt niemand gelukkig van.

Oefening

Zoals hierboven genoemd is het belangrijk om te genieten, maar probeer op een voor jou passende manier wel focus te behouden. 

Wat is jouw ultieme guilty pleasure op vakantie? Is het een Magnum almond op het strand, de pizza peperoni, of die cocktail bij de sunset? Wat het ook is, gun jezelf in ieder geval een keer dit plezier. Bedenk ook van tevoren wanneer je dit doet zodat je er extra van geniet wanneer het moment daar is. Hier nog twee tips om op vakantie de focus niet helemaal los te laten:

  • Ga jij deze week een keertje buiten de deur eten? Probeer van tevoren het menu op te zoeken en te bedenken wat je wilt gaan bestellen. Door hierop te focussen met je prefrontale cortex heb je een minder groot risico dat een hongerige hamster ervoor zorgt dat je een half stokbrood naar binnen werkt voordat je je eten geserveerd krijgt. 
  • Volume is key! Zorg dat er altijd een salade/groenten als onderdeel van je maaltijd aanwezig zijn. Door veel te kauwen ontwikkel je sneller een verzadigd gevoel. 

In de wetenschap

Regelmatig zullen we in de nieuwsbrieven verwijzen naar interessante artikelen die raakvlakken hebben met onze filosofie. Deze week bespreken we een artikel uit de New York Times: is there an optimal diet for humans? Lees het volledige artikel hier.

 Onderzoekers houden zich er al jaren mee bezig; is er een ultiem dieet voor de mens? Het antwoord hierop is simpelweg: nee. 

Er is gekeken naar moderne jager-verzamelaars en samenlevingen op kleine schaal, allen met vergelijkbare leefstijl als die van de oermens. Opvallend genoeg toonden al deze populaties een nagenoeg perfect metabolisme, terwijl er een grote variatie zichtbaar was in de eetgewoonten van de verschillende groepen. Zo bestond het dieet van sommigen voor bijna 80% uit koolhydraten, en aten anderen voornamelijk vlees. 

Deze bevindingen laten zien dat er dus geen ultiem dieet bestaat, maar dat de mens met veel uiteenlopende diëten erg gezond kan zijn. Deze conclusie is gebaseerd op een heel brede, zeer gezonde populatie, met een grote variatie aan eetgewoonten. Hetgeen al deze groepen gemeen hebben is dat er tevens sprake is van zeer hoge fysieke activiteit, waarbij er vaak tussen de 8 en 16 km wordt gelopen per dag. 

Interessant genoeg is gebleken uit verschillende studies dat wanneer mensen geboren zijn in een jager-verzamelaar omgeving, die vervolgens een westerse leefstijl aannemen, zij net zo veel obesitas en metabolische ziekten ontwikkelen als de populatie geboren en opgegroeid in westerse gebieden. 

In de spotlight

Quote van deelnemer aan het digitale programma: “ik bedenk me bij alles wat ik eet of het me op langere termijn gelukkiger maakt.” 

Wil jij ook deelnemen aan het online programma? Klik dan hier. Het kan nu ook gratis en vrijblijvend voor twee weken. Je zit hierna nergens aan vast!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Dit vind je misschien ook interessant

Het nut van bewegen

Regelmatig bewegen heeft meerdere nuttige effecten voor ons lichaam, als het gaat om gewichtsverlies. Zo geeft bewegen een goede terugkoppeling aan onze biologische klok, waardoor verterings- en verbrandingsprocessen effectiever zullen verlopen. Daarnaast geeft bewegen een onderdrukking ...

Meer

De prefrontale cortex

Stel je hebt besloten om te gaan afvallen? Hoe ben je dan eigenlijk tot dat besluit gekomen? Het antwoord daarop, is dat je een besluit hebt genomen met jouw prefrontale cortex. Waar die zit? Sla je vlakke hand, met je duim omhoog, tegen je voorhoofd en dan heb je een groot gedeelte van ...

Meer
De Hamster in je Brein
12.000

verkocht

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Ontvang updates

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor regelmatige updates.