Je bent hier:

Nieuwsbrief #3

Haus of Hamster

Focus en afleiding!

Welkom bij nieuwsbrief nummer drie.
De hamster had zowaar zijn debuut op televisie bij het programma Beau! Daarnaast verscheen er onder meer een interview met Felix en Maarten op Linda.nl en werd Felix het hemd van het lijf gevraagd op de radio, door Anke Buckinx in de Belgische ochtendshow Joe. Lees en hoor meer hierover op onze website. Al met al waren het bijzondere weken met veel afleiding.
En dat is meteen ook het thema van deze nieuwsbrief.

Focus

Onderzoek heeft aangetoond dat focus een zeer belangrijke factor is bij diëten. Daarom werken veel diëten zo goed in het begin: je bent er actief mee bezig! Het maakt dan nauwelijks uit wat je eet (mediterraan, ketogeen, etc.) als je er maar bewust mee bezig bent. Op deze manier hou je je prefrontale cortex ‘de beslisser’ scherp, en wordt je boze hamster onderdrukt. Je zou zelfs bewust in één kleur kunnen eten (bijvoorbeeld alleen ‘geel’), daarop focussen en daarmee afvallen. Na een tijdje wordt dat echter saai en verlies je die focus weer.

Oefening

Als je één dag in één kleur zou moeten eten, welke zou je dan kiezen? En waar zouden je drie hoofdmaaltijden dan uit bestaan? Het focussen kan als mindtrick experiment werken, om zo je prefrontale cortex scherp te houden.

In de wetenschap

Regelmatig zullen we in de nieuwsbrieven verwijzen naar interessante artikelen die raakvlakken hebben met onze filosofie. Deze week bespreken we een artikel uit de New York Times: ‘That lost weight? The body finds it.’

Danny Cahill, deelnemer aan het programma “The Biggest Loser”, verloor in zeven maanden ruim 108 kilogram lichaamsgewicht – het best behaalde resultaat ooit in dit programma. Na de show werd Cahill uitgenodigd bij verschillende televisieshows waar hij, genietend van de schijnwerpers, vertelde over hoe hij zijn leven terug had. Echter, snel na het programma, toen hij zijn oude leven en werk weer oppakte begon zijn gewicht (en dat van veel andere deelnemers) weer toe te nemen. 
Uit onderzoek bij de deelnemers kwam naar boven dat hun ruststofwisseling na afloop van het programma veel lager was dan ervoor. En dat het jaren duurde voordat het weer een beetje herstelde. Dit betekent dat de deelnemers veel minder calorieën op een dag verbranden dan voor het forse afvallen. Voor veel deelnemers vielen de puzzelstukjes eindelijk op zijn plaats: “Al mijn vrienden dronken bier zonder veel aan te komen, maar toen ik eenmaal weer begon met bier drinken vloog er ruim 9 kilo aan. Er moest iets mis zijn met mijn lichaam.”
Danny merkte daarnaast dat hij ook vaak weer grote hoeveelheden at zonder daar zelf echt erg in te hebben op het moment zelf. Zijn focus leek af en toe niet te bestaan.
Zowel de verlaagde ruststofwisseling als de toegenomen focus op eten, zijn middelen die de hypothalamus/hamster inzet om de verloren voorraden weer aan te vullen. In het boek noemen wij dit ‘boze hamsters komen altijd terug!’.

In de spotlight

Quote van deelnemer aan het digitale programma: ‘Zolang je juiste focus hebt is iets makkelijker vol te houden. Behoud je focus door kleine dingen aan te passen. In de cursus wordt bijvoorbeeld genoemd een dag alleen een bepaalde kleur eten. Voor mij hielp het: deze week eet ik tussen de middag zelfgemaakte soep. Of: deze week eet ik tussen de middag groente met een stukje vlees. En ik plan elke dag een stukje chocola in mijn dieet…’

Wil jij ook deelnemen aan het online programma? Klik dan hier. Het kan nu ook gratis en vrijblijvend voor twee weken. Je zit hierna nergens aan vast!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuwsbrief #11

Welkom bij nieuwsbrief nummer 11, een extra tussendoortje. Vandaag zal dokter Felix Kreier, één van de twee schrijvers van het boek ‘De hamster in je brein’ en het digitale ‘Hamster-breinprogramma’, aanschuiven bij de 5 Uur...

Meer

Nieuwsbrief #17

Welkom bij nieuwsbrief nummer 17! Enige tijd geleden stond er in de NRC een interessant artikel: Kost verteren van bleekselderij meer energie dan erin zit? (let op, het artikel zit waarschijnlijk achter een betaalmuur). Hierin ging de schrijver Wim Köhler...

Meer
De Hamster in je Brein
12.000

verkocht

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Ontvang updates

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor regelmatige updates.