Je bent hier:

Nieuwsbrief #18

Haus of Hamster

Terug naar normaal…

Welkom bij nieuwsbrief nummer 18!
De komende weken zullen in het teken van ‘terug naar normaal’ staan. Een term die we nu van alle kanten weer te horen krijgen. Langzaam maar zeker lijkt er weer licht aan het einde van de tunnel met de huidige versoepelingen en het inmiddels op volle toeren draaiende vaccinatieprogramma.
Maar hoe blikken we terug op de afgelopen periode? We weten dat het voor veel mensen een zwaar jaar is geweest. Voor sommigen was er verdriet over ziekte of misschien zelfs overlijden van dierbaren. Voor anderen waren er zorgen over het verlies van werk of inkomen. Ook waren het soms eenzame tijden, zonder de mogelijkheid tot bezoek, sociale contacten of het bezoeken van werk of studie. 
 
Het was een tijd waarin ieders leven in meer of mindere mate anders werd ingevuld en waar bestaande routines fors overhoop gegooid werden. We willen in deze nieuwsbrief graag kijken wat voor impact de afgelopen tijd heeft gehad op jouw gezondheid aan de hand van de verschillende hersengebieden.

Terugkijken

Om te beginnen de prefrontale cortex, ofwel de beslisser. Deze heeft de afgelopen tijd veel uitdagingen moeten doorstaan. Routines werden in een ander jasje gestoken, en de focus werd op de proef gesteld. Hoe heb jij dit ervaren? Kon jij je juist goed focussen op gezond leven, omdat er bijvoorbeeld minder afleiding was? Of merkte je dat een gezonde leefstijl niet bovenaan het prioriteitenlijstje stond?

Dan de hypothalamus, de hamster tijdens de coronatijd. De hamster heeft elk keukenkastje tijdens het thuiswerken waarschijnlijk goed van binnen gezien, en misschien niet alleen gezien. Ben jij vaak je boze hamster tegengekomen de afgelopen tijd? De hamster die op zoek is naar eten in de voorraadkast? Zo ja, heeft dit invloed gehad op jouw gewicht? En ook bewegen en verbranden ging vaak anders dan eerder. We wandelden miljoen kilometers met zijn allen, maar konden daarentegen niet naar de gym, naar yogales of voetballen. Het woord coronakilo is niet voor niets in het woordenboek opgenomen…

Het limbisch systeem, de lobbyist voor meerdere partijen heeft zich de afgelopen periode waarschijnlijk ook aan moeten passen. Het gebied wat bij uitstek betrokken is bij routines, maar ook bij beloning en sociale omgang. Eens in de zoveel tijd bij je favoriete winkel op bezoek, of uiteten bij jouw lievelingsrestaurant met dierbaren zat er een tijdje niet in. Heb jij jouw manier van jezelf belonen aangepast in de lockdown periode? Wat was jouw manier van jezelf belonen? 

Een klein beetje huiswerk

Want we werken nog niet genoeg thuis… We willen je vragen eens kritisch terug te blikken op de afgelopen tijd. Probeer de verschillende hersengebieden hierin mee te nemen. Het kan dat je onbewust eigenlijk tot hele mooie inzichten bent gekomen. Of dat je bepaalde routines hebt aangepast, die eigenlijk goed zijn geweest voor je mentale of fysieke gezondheid. De komende periode zullen we ons hier verder op ingaan, ook op de sociale media. Er verandert continu veel om ons heen, dus af en toe even stilstaan kan zeker geen kwaad. 

In de pers

Afgelopen week stond de hamster op de cover van de Libelle! En dat niet alleen; binnenin waren vier volledige pagina’s ingeruimd voor een interview met Felix, waarin hij het model van de hersengebieden uitgebreid kon toelichten. Deelneemster aan het programma Josephine vertelt in hetzelfde interview over haar worsteling en de omslag die ze heeft gemaakt met behulp van het Hamster-breinprogramma. Aan het aantal nieuwe aanmeldingen bij het programma merken we dat hun verhaal positief is ontvangen.

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuwsbrief #16

Welkom bij nieuwsbrief nummer 16! Deze weken heeft onze prefrontale cortex weer flink mogen kraken. We hebben de stemwijzers ingevuld, programma’s vergeleken, debatten gevolgd (of dit geprobeerd) en uiteindelijk verkiezingen gehad. Nu hopen we dat ook...

Meer

Nudge

In 2008 verscheen het boek Nudge, geschreven door Richard Thaler en Cass Sunstein. Richard Thaler kreeg in 2017 de Nobelprijs voor de economie en beiden waren adviseur voor de Amerikaans president Obama. Nudge is een Engels woord en betekent ...

Meer
De Hamster in je Brein
12.000

verkocht

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Ontvang updates

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor regelmatige updates.