Nieuwsbrief #17

Welkom bij nieuwsbrief nummer 17!

Hamstertje blij - Haus of Hamster

Eet je slank…?

Enige tijd geleden stond er in de NRC een interessant artikel: Kost verteren van bleekselderij meer energie dan erin zit? (let op, het artikel zit waarschijnlijk achter een betaalmuur). Hierin ging de schrijver Wim Köhler in op het fenomeen van voedingsmiddelen die meer energie zouden kosten om te eten en te verteren dan dat ze zouden opleveren. Een interessant gegeven, aangezien dit dus zou betekenen dat je zou afvallen naarmate je ergens meer van at.
En misschien voel je hem al aankomen, want als iets te mooi klinkt om waar te zijn dan is het dat meestal ook…

Köhler ging specifiek in op een onderzoek naar de ‘negatieve-calorie-inhoud’ van bleekselderij, die stevige groene stengels met vezels waar je flink op moet kauwen. Over bleekselderij gaan al jaren de verhalen dat je ervan zou afvallen. Een Amerikaanse voedingsonderzoeker, Marion Nestle, had dit op de BBC al een mythe genoemd. Maar Matt Tebbutt een kok en tv-presentator, ging op onderzoek uit en liet zijn calorieverbruik meten tijdens het eten van 326 gram rauwe bleekselderij. Dit meten gebeurde met gebruik van een zogeheten stofwisselingskamer. Wat bleek: de hoeveelheid bleekselderij die hij at, bevatte 53 kilocalorieën. Maar het kauwen en verteren ervan kostte 72 kilocalorieën! Tebbutt had dus 19 kilocalorieën ingeleverd bij het eten van de stengels.

Maar wat betekent dit nou eigenlijk?
 
Eigenlijk helemaal niets. Helaas…
De discussie is misschien leuk en het idee klinkt wellicht zelfs aantrekkelijk. Mensen houden nu eenmaal vaak van een quick fix, van een makkelijke manier om iets voor elkaar te krijgen. Of het nou een pil is, of een maaltijdpoedertje, een T-shirt wat de bloeddoorstroming en de vetafdrijving zou stimuleren of een band om je buik die elektrische schokken geeft en daarmee spieren opbouwt; het is allemaal al decennia op de markt en het is allemaal even nutteloos gebleken als oplossing om snel af te vallen.
En ook van het eten van bleekselderij zul je op zich niet afvallen. Een gemiddelde mens heeft zo’n 2.000 kilocalorieën per dag nodig. Die paar kilocalorieën die je misschien (want echt bewezen is dat met deze proef ook niet eens) extra zou verbranden met het eten van een forse (!) hoeveelheid bleekselderij vallen helemaal weg in het totaal van wat je op een dag eet én verbrandt.
 
Köhler sluit af met de conclusie dat ‘het handiger is om water en thee en caloriearme groenten als bleekselderij, sla en komkommer, niet als calorieverbranders te zien, maar als vulmiddelen die tijdens de maaltijd snel verzadiging opwekken, waardoor we energierijkere voeding laten staan.’
En dat is een conclusie waar wij ook achter staan.

Een klein goedmakertje
(voor sommigen)

Er bestaat gelukkig wel eten wat past binnen wat wij ‘Voeding voor een blije hamster’ noemen. En dat kan nog lekker zijn ook. Want wat is dat ook alweer voor voeding?
Kort samengevat gaat het om voeding met een hoog volume in je maag en een lage hoeveelheid calorieën. Vaak is dit ook nog eens plantaardige en vezelrijke voeding.
In deze maanden (mei/juni) komt er een beroemd product uit de grond wat hier mooi aan voldoet: de asperge!
Je zult even je best moeten doen om ze te schillen, maar dit helpt al even mee aan de verzadiging! Asperges hebben een mooi volume en een gezonde hoeveelheid vezels en zorgen dus voor maagvulling. De energie, kilocalorieën, die ze leveren is zeker niet hoog. Dan hangt het er nog vanaf wat je erbij doet. Je kan ze natuurlijk zo rijk opdienen als je wilt met beurre blanc, sauce hollandaise of met veel gesmolten boter, maar dat hóeft natuurlijk niet. Een gekookt aardappeltje met wat peterselie erbij, misschien een plakje ham of een stukje gerookte zalm en een zachtgekookt eitje kan natuurlijk ook.
Kijk maar wat er bij je past en geniet ervan. Eet smakelijk!


Zijn er dingen die jij vanaf nu graag zou willen zien in de nieuwsbrief? Jouw input wordt erg op prijs gesteld. Mail jouw suggesties naar info@hausofhamster.com

Tot over 2 weken,

Het Hamster-team

Logo SVG - Haus of Hamster

Contact: 
info@hausofhamster.com
www.hausofhamster.com

Slapende hamster - Haus of Hamster

© Haus of Hamster; niets uit deze nieuwsbrief mag worden overgenomen zonder bronvermelding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuwsbrief #16

Welkom bij nieuwsbrief nummer 16! Deze weken heeft onze prefrontale cortex weer flink mogen kraken. We hebben de stemwijzers ingevuld, programma’s vergeleken, debatten gevolgd (of dit geprobeerd) en uiteindelijk verkiezingen gehad. Nu hopen we dat ook...
Lees verder

De hypothalamus

De hamster in je brein
Maak kennis met de hypothalamus, de hamster in je brein. Een piepklein hersengebiedje, ter grootte van een suikerklontje. Weliswaar klein in omvang - minder dan één procent van het totale hersenvolume -, maar heel belangrijk. De hypothalamus is een van oorsprong ‘oud’ hersengebied (het wordt ook wel tot het …
Lees verder
doe
mee

Vanaf 14 mei de Hamster-breinmethode:

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies!

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Scroll naar top