Nieuwsbrief #15

Wereld Obesitas Dag en Hamster-resultaten

Welkom bij nieuwsbrief nummer 15!

Sinds 2015 wordt elk jaar op 4 maart wereldwijd stil gestaan bij obesitas. Deze dag staat bekend als Wereld Obesitas Dag en wordt georganiseerd door de World Obesity Federation. Deze non-profit organisatie heeft sterke banden met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en met het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift the Lancet.
Het doel van deze dag is om wereldwijd aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van obesitas, maar ook om de praktische oplossingen die er gevonden worden voor het voetlicht te brengen. Er zijn de afgelopen jaren verschillende thema’s geweest. Zo stond 2016 in het teken van overgewicht en obesitas bij kinderen en 2017 in het teken van vroege interventie om de gezondheid van mensen zoveel mogelijk te beschermen. Dit jaar is het thema ‘everybody needs everybody’ en draait het om samenwerking.
 
En zoals we in de vorige brief al vertelden zullen we aan het eind van deze nieuwsbrief de eerste resultaten van ons Hamster-breinprogramma presenteren!

Prefrontale cortex - Haus of Hamster

Aan het denken gezet

Vandaag staat dus in het teken van wereldwijde overgewicht en obesitas. Gezien de wereldwijde toename daarvan is het geen overbodige luxe om er aandacht aan te besteden. Het zou ook wenselijk zijn als er veel meer samen opgetrokken wordt om hier oplossingen voor te vinden. Dat dit een lange weg zal zijn lijkt niet onwaarschijnlijk. En dat er niet één oplossing zal zijn (een silver bullit om maar even internationaal te blijven) is zo goed als zeker. Veel meer zal het van een combinatie van veel verschillende aanpakken gaan komen. Van het stimuleren van bewegen, tot verstandiger eten. Van focus en bewustzijn tot jezelf en elkaar een steuntje in de goede richting te geven. Van wellicht een operatieve ingreep tot misschien wel een combinatie met een medicijn wat effectief is. Van persoonlijke voornemens tot een internationale of maatschappelijke aanpak. Kortom, het één zal vaak niet zonder iets anders kunnen. Daarmee is de slogan ‘everybody needs everybody’ dus niet eens zo gek bedacht.

We weten dat veel lezers van deze nieuwsbrief (inmiddels ruim 2500!) of zelf wel eens worstelen met hun gewicht of in ieder geval geïnteresseerd zijn in voeding, gewicht en gezondheid. Dus om het weer even klein en persoonlijk te maken: hoe gaat het nu, hoe sta je erin vandaag? Heb je bijvoorbeeld goede voornemens gemaakt op 1 januari? Ga dan weer eens bij jezelf na welke voornemens goed gelukt zijn en welke wellicht weer aan verfrissing of vervanging toe zijn.

De volgende tekst komt uit een oefening van ons programma:
‘Pak weer twee nieuwe onderwerpen om een nieuwe routine van te maken (denk hierbij aan vaker wandelen, anders koken, beter ontspannen, iets nieuws leren etc..!) en ga daar daadwerkelijk mee aan de slag. Met welk kleine stapje zou je deze routine daadwerkelijk kunnen beginnen? En vanaf welk moment zou je dit verder kunnen uitbouwen. Je zou bij wijze van spreken een routeplan of een trainingsschema kunnen opstellen. Hiermee maak je jouw doel extra goed zichtbaar en je resultaat meetbaar (dat hoeven dus niet eens minder kilo’s op de weegschaal te zijn). Kun je deze routine(s) ook nog koppelen aan iets wat je toch al doet? Dit maakt het dan nog weer extra makkelijk en dus haalbaar. Succes! We zijn zoals altijd erg benieuwd naar de keuze die je maakt.’

Wat is succesvol?

Vorige week beschreven we een artikel uit het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being met als titel: Perspectives into the experience of successful, substantial long-term weight- loss maintenance: a systematic review. De schrijvers van het artikel zijn Marie Spreckley, Jaap Seidell and Jutka Halberstadt. Zij beschreven in het artikel wat kan helpen bij succesvol gewicht verliezen. Onder andere het consequent bijhouden van calorieën en porties, het regelmatig op de weegschaal staan en het plannen van maaltijden lieten goede resultaten zien. Tevens het gebruik van virtuele hulpmiddelen zoals foto’s waarop de progressie zichtbaar is, en geheugensteuntjes om gemotiveerd te blijven bleken goed te werken. Bovendien werden het stellen van een haalbaar doel en interne motivatie als cruciaal beschouwd.

Maar wat is nu succesvol? Ook dat kwam aan bod in hetzelfde artikel. Over het algemeen houden internationale wetenschappers die onderzoek doen naar succesvol gewichtsverlies aan dat het minstens een jaar vasthouden van 10% gewichtsverlies als succesvol gezien kan worden en 5% gewichtsverlies als redelijk succesvol.

Wil je het hele artikel in het Engels lezen? Dat kan via deze link.

Dan onze eigen resultaten

Zoals we vorige keer al aankondigden laten we deze keer voor het eerst resultaten zien van de deelnemers aan het Hamster-breinprogramma. Het is de groep die als eerste begonnen is aan een programma van 24 weken.

Wat we bij deze groep hebben gezien is dat het gemiddelde gewicht bij aanvang van het programma 88,4 kilo per deelnemer was. Aan het eind van de 24 weken was dit gedaald tot 82,1 kilo. Een gemiddelde afname dus van 6,3 kilo in 24 weken. Oftewel gemiddeld ongeveer iets meer dan een kilo per maand. Hiermee is een deelnemer in deze eerste groep dus gemiddeld ruim 7% lichter dan bij aanvang. Hieronder zie je deze getallen in een grafiek.

Hoe moet je dit interpreteren?
Nou, voorzichtig!

We willen deze voorlopige uitkomsten vooral heel bescheiden en voorzichtig brengen. Het zijn namelijk geen cijfers uit een wetenschappelijk onderzoek. Waarom is dat zo?

Om te beginnen is één van de belangrijkste redenen voor jullie als lezer, dat wij deze cijfers over onze methode zélf presenteren. Wij zijn dus niet onafhankelijk. Vroeger bestond er een reclame op televisie met als slogan ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend!’. Let daar dus altijd op als mensen hun eigen product beschrijven.

Verder is er sprake van zelfrapportage: dit wil zeggen dat de gewichtsgetallen zelf zijn opgegeven door de deelnemers aan ons programma. Dit was uiteraard niet verplicht. Bij deze vorm van verslaglegging bestaat er een kans dat mensen die daadwerkelijk zijn afgevallen gemotiveerder zijn om hun gewicht met ons te delen dan de mensen die dit niet zijn. Die zou je dus kunnen missen in de evaluatie.

Maar met al deze voorzichtige kanttekeningen in aanmerking genomen, zijn we wel verheugd met wat we zien. Het is namelijk precies wat we hoopten. Een rustig en geleidelijk gewichtsverlies over een wat langere periode, zonder dat we daarbij hebben aangedrongen op een (zeer) caloriearm dieet maar juist wel op het duurzaam veranderen van leefstijlgewoontes door middel van kleine stapjes.

Maar het is dus een begin. Nog nieuwsgieriger dan naar deze eerste resultaten zijn we naar die van de deelnemers die nu bijna een jaar bezig zijn en later zelfs twee jaar. Als de resultaten dan ook mooi blijven en te zijner tijd worden onderschreven door onafhankelijke onderzoekers zijn we pas echt tevreden.

Maar om in het thema van onze eigen methode te blijven: het is een mooi eerste stapje.


Zijn er dingen die jij vanaf nu graag zou willen zien in de nieuwsbrief? Jouw input wordt erg op prijs gesteld. Mail jouw suggesties naar info@hausofhamster.com

Tot over 2 weken,

Het Hamster-team

Logo SVG - Haus of Hamster

Contact: 
info@hausofhamster.com
www.hausofhamster.com

Slapende hamster - Haus of Hamster

© Haus of Hamster; niets uit deze nieuwsbrief mag worden overgenomen zonder bronvermelding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant

De prefrontale cortex

De directeur beslist
Stel je hebt besloten om te gaan afvallen? Hoe ben je dan eigenlijk tot dat besluit gekomen? Het antwoord daarop, is dat je een besluit hebt genomen met jouw prefrontale cortex. Waar die zit? Sla je vlakke hand, met je duim omhoog, tegen je voorhoofd en dan heb je een groot gedeelte van ...
Lees verder

Je biologische klok

Alles in een ritme
Veel processen in je lichaam lopen volgens een vaste regelmaat. Zo’n regelmaat, of ritme, is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam en brein. Het is belangrijk om te slapen als je lichaam daarom vraagt. Maar ook om te eten op het geschikte moment en dat ...
Lees verder
doe
mee

Vanaf 14 mei de Hamster-breinmethode:

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies!

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Scroll naar top