Nieuwsbrief #14

De laatste tijd!

Welkom bij nieuwsbrief nummer 14!
De afgelopen weken hebben we veel aandacht besteed aan de biologische klok in onze hamster. We hebben er zelf met veel plezier aan gewerkt. Aan de vele reacties die we van jullie kregen merkten we dat het onderwerp ook erg gewaardeerd werd. Ter afsluiting van het thema zullen we op Instagram en Facebook nog de antwoorden van de slaapexperts geven op de vragen die we via social media hebben gekregen! Dus leuk als je daar komt kijken.

Uit de wetenschap

Wat kan iemand nou helpen om succesvol en duurzaam af te vallen? En wanneer spreek je eigenlijk van succesvol? Onlangs verscheen er een zeer interessant artikel in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being met als titel: Perspectives into the experience of successful, substantial long-term weight- loss maintenance: a systematic review.

De schrijvers van het artikel zijn Marie Spreckley, Jaap Seidell and Jutka Halberstadt. Professor Seidell en Dr. Halberstadt zijn beide werkzaam als onderzoekers op de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en zijn autoriteiten op het gebied van obesitas.

Hier volgt de samenvatting:
Het aantal mensen met overgewicht en obesitas blijft toenemen. Het is van cruciaal belang om strategieën, ervaringen en valkuilen bij duurzaam gewichtsverlies beter in kaart te brengen voor een toekomstige behandelstrategie. 
In dit overzichtsartikel zijn verschillende studies, waarin gefocust wordt op personen die duurzaam gewicht zijn verloren, bij elkaar gevoegd. De deelnemers aan deze studies zijn personen die aanvankelijk overgewicht of obesitas hadden. Verschillende factoren die hebben bijgedragen aan gewichtsverlies, het behouden van dit gewicht of het weer aankomen in gewicht werden gedetailleerd in kaart gebracht. In totaal werden in vijftien studies 294 personen onderzocht.

Deelnemers die weer waren aangekomen na een periode van gewichtsverlies, gaven aan moeite te hebben met het stellen van prioriteiten. Ook ontbrak het vastleggen van wat er gegeten werd, of was er moeite met het vinden van tijd voor fysieke activiteit/sporten. In deze groep werd eten ook vaak als troost-mechanisme ingezet, om op korte termijn een beter gevoel op te wekken.

Uit de resultaten blijken een aantal factoren samen te hangen met succes in het behouden van een lager gewicht: 
Het consequent bijhouden van calorieën en porties, het regelmatig op de weegschaal staan en het plannen van maaltijden liet goede resultaten zien. Tevens het gebruik van virtuele hulpmiddelen zoals foto’s waarop de progressie zichtbaar is, en geheugensteuntjes om gemotiveerd te blijven gaven veelbelovende resultaten. 
Langdurige motivatie won het uiteindelijk van de uitdagingen die op het pad van de deelnemers zijn gekomen. Deze uitdagingen bestonden bijvoorbeeld uit vakanties waarin routine en gewoontes werden omgegooid, of veranderingen in relaties.
Het stellen van een haalbaar doel lijkt bij dit alles van cruciaal belang te zijn. Wanneer een doel door de deelnemer zelf werd geformuleerd bleek deze bovendien beter nagestreefd te worden dan wanneer een externe partij (zoals zorgverlener of partner) dit voor diegene deed.

Wil je het hele artikel in het Engels lezen? Dat kan via deze link.

Een oefening

Deze oefening speelt nog een beetje in op het thema van de biologische klok. Maar los van dat kun je vast het hele jaar door wel wat ontspanning gebruiken.
Op welk moment voelde jij je afgelopen week het meest ontspannen? Heb je een idee waardoor dit kwam? En hoe zou je dit gevoel vaker kunnen oproepen? Ontspanning en rust zijn in onze maatschappij zeker geen standaard situatie. Onze hamsters houden erg van ontspanning!  En omgekeerd geldt ook: we weten dat stress bij kan dragen aan overgewicht.
Gelukkig hebben we meer invloed op rust dan we soms denken. Je zou het zelfs kunnen inplannen en er een gewoonte van kunnen maken. Zoals veel kleine stapjes begint het met er actief naar te kijken. Waar word je rustig van en hoe kan je dat versterken?
Met deze oefening gebruik je jouw prefrontale cortex actief om je eigen gedrag te analyseren. Rust en ontspanning dragen daarnaast in positieve zin bij aan het optimaal functioneren van jouw biologische klok en de rest van de hypothalamus.

Volgende keer

Op donderdag 4 maart is het internationale Wereld Obesitas Dag. Uiteraard zullen wij hier ook aandacht aan besteden. En waar onze nieuwsbrief normaal gesproken altijd op vrijdag verschijnt, zal dat deze keer een dag eerder zijn.
Aansluitend op het artikel dat we hierboven besproken hebben, zullen we dan een eerste indruk geven van de resultaten van de deelnemers aan ons Hamster-breinprogramma. Dus graag tot dan!


Zijn er dingen die jij vanaf nu graag zou willen zien in de nieuwsbrief? Jouw input wordt erg op prijs gesteld. Mail jouw suggesties naar info@hausofhamster.com

Tot over 2 weken,

Het Hamster-team

Logo SVG - Haus of Hamster

Contact: 
info@hausofhamster.com
www.hausofhamster.com

Slapende hamster - Haus of Hamster

© Haus of Hamster; niets uit deze nieuwsbrief mag worden overgenomen zonder bronvermelding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuwsbrief #13

Welkom bij nieuwsbrief nummer 13. Vandaag het vervolg op de biologische klok.Vorige week vertelden we dat we deze periode extra aandacht besteden aan onze biologische klok. We laten aan bod komen waarom...
Lees verder

The Busier the Better

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat aanhoudende betrokkenheid bij mentaal uitdagende activiteiten neuroprotectief kan zijn in oudere volwassenen, oftewel het kan hun brein beschermen en kan zorgen voor een verbetering van het geheugen. Mentale uitdagende activiteiten zouden dus een belangrijk element...
Lees verder
doe
mee

Vanaf 14 mei de Hamster-breinmethode:

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies!

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Scroll naar top