Je bent hier:

Nieuwsbrief #14

Haus of Hamster

De laatste tijd!

Welkom bij nieuwsbrief nummer 14!
De afgelopen weken hebben we veel aandacht besteed aan de biologische klok in onze hamster. We hebben er zelf met veel plezier aan gewerkt. Aan de vele reacties die we van jullie kregen merkten we dat het onderwerp ook erg gewaardeerd werd. Ter afsluiting van het thema zullen we op Instagram en Facebook nog de antwoorden van de slaapexperts geven op de vragen die we via social media hebben gekregen! Dus leuk als je daar komt kijken.

Uit de wetenschap

Wat kan iemand nou helpen om succesvol en duurzaam af te vallen? En wanneer spreek je eigenlijk van succesvol? Onlangs verscheen er een zeer interessant artikel in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being met als titel: Perspectives into the experience of successful, substantial long-term weight- loss maintenance: a systematic review.

De schrijvers van het artikel zijn Marie Spreckley, Jaap Seidell and Jutka Halberstadt. Professor Seidell en Dr. Halberstadt zijn beide werkzaam als onderzoekers op de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en zijn autoriteiten op het gebied van obesitas.

Hier volgt de samenvatting:
Het aantal mensen met overgewicht en obesitas blijft toenemen. Het is van cruciaal belang om strategieën, ervaringen en valkuilen bij duurzaam gewichtsverlies beter in kaart te brengen voor een toekomstige behandelstrategie. 
In dit overzichtsartikel zijn verschillende studies, waarin gefocust wordt op personen die duurzaam gewicht zijn verloren, bij elkaar gevoegd. De deelnemers aan deze studies zijn personen die aanvankelijk overgewicht of obesitas hadden. Verschillende factoren die hebben bijgedragen aan gewichtsverlies, het behouden van dit gewicht of het weer aankomen in gewicht werden gedetailleerd in kaart gebracht. In totaal werden in vijftien studies 294 personen onderzocht.

Deelnemers die weer waren aangekomen na een periode van gewichtsverlies, gaven aan moeite te hebben met het stellen van prioriteiten. Ook ontbrak het vastleggen van wat er gegeten werd, of was er moeite met het vinden van tijd voor fysieke activiteit/sporten. In deze groep werd eten ook vaak als troost-mechanisme ingezet, om op korte termijn een beter gevoel op te wekken.

Uit de resultaten blijken een aantal factoren samen te hangen met succes in het behouden van een lager gewicht: 
Het consequent bijhouden van calorieën en porties, het regelmatig op de weegschaal staan en het plannen van maaltijden liet goede resultaten zien. Tevens het gebruik van virtuele hulpmiddelen zoals foto’s waarop de progressie zichtbaar is, en geheugensteuntjes om gemotiveerd te blijven gaven veelbelovende resultaten. 
Langdurige motivatie won het uiteindelijk van de uitdagingen die op het pad van de deelnemers zijn gekomen. Deze uitdagingen bestonden bijvoorbeeld uit vakanties waarin routine en gewoontes werden omgegooid, of veranderingen in relaties.
Het stellen van een haalbaar doel lijkt bij dit alles van cruciaal belang te zijn. Wanneer een doel door de deelnemer zelf werd geformuleerd bleek deze bovendien beter nagestreefd te worden dan wanneer een externe partij (zoals zorgverlener of partner) dit voor diegene deed.

Wil je het hele artikel in het Engels lezen? Dat kan via deze link.

Een oefening

Deze oefening speelt nog een beetje in op het thema van de biologische klok. Maar los van dat kun je vast het hele jaar door wel wat ontspanning gebruiken.
Op welk moment voelde jij je afgelopen week het meest ontspannen? Heb je een idee waardoor dit kwam? En hoe zou je dit gevoel vaker kunnen oproepen? Ontspanning en rust zijn in onze maatschappij zeker geen standaard situatie. Onze hamsters houden erg van ontspanning!  En omgekeerd geldt ook: we weten dat stress bij kan dragen aan overgewicht.
Gelukkig hebben we meer invloed op rust dan we soms denken. Je zou het zelfs kunnen inplannen en er een gewoonte van kunnen maken. Zoals veel kleine stapjes begint het met er actief naar te kijken. Waar word je rustig van en hoe kan je dat versterken?
Met deze oefening gebruik je jouw prefrontale cortex actief om je eigen gedrag te analyseren. Rust en ontspanning dragen daarnaast in positieve zin bij aan het optimaal functioneren van jouw biologische klok en de rest van de hypothalamus.

Volgende keer

Op donderdag 4 maart is het internationale Wereld Obesitas Dag. Uiteraard zullen wij hier ook aandacht aan besteden. En waar onze nieuwsbrief normaal gesproken altijd op vrijdag verschijnt, zal dat deze keer een dag eerder zijn.
Aansluitend op het artikel dat we hierboven besproken hebben, zullen we dan een eerste indruk geven van de resultaten van de deelnemers aan ons Hamster-breinprogramma. Dus graag tot dan!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuwsbrief #14

Welkom bij nieuwsbrief nummer 14! De afgelopen weken hebben we veel aandacht besteed aan de biologische klok in onze hamster. We hebben er zelf met veel plezier aan gewerkt. Aan de vele reacties...

Meer

Je biologische klok

Veel processen in je lichaam lopen volgens een vaste regelmaat. Zo’n regelmaat, of ritme, is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam en brein. Het is belangrijk om te slapen als je lichaam daarom vraagt. Maar ook om te eten op het geschikte moment en dat ...

Meer
De Hamster in je Brein
12.000

verkocht

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Ontvang updates

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor regelmatige updates.