Gelukkig Nieuwjaar!
Welkom bij nieuwsbrief nummer 10, de eerste van 2021!
Allereerst voor iedereen de allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar. Wij wensen iedereen veel liefde, geluk en natuurlijk gezondheid toe.

Elke dag 1 januari!
Er wordt wel eens gezegd dat je na vandaag (Drie Koningen) volgens de regels van de etiquette, iemand niet meer een gelukkig Nieuwjaar zou ‘mogen’ wensen. Aan de andere kant schijnt het dat de Koning en de Koningin hun traditionele Nieuwjaarsontvangst het afgelopen jaar op 14 en 15 januari hadden en de aanwezigen daar wel nog de beste wensen gaven. Kennelijk is die datum dus niet keihard.
Wat natuurlijk ook bij het nieuwe jaar hoort en waar ook vaak een datum aan gekoppeld is, is het fenomeen van ‘goede voornemens’. Zo rond de jaarwisseling en in de afgelopen week zullen veel mensen weer de vraag hebben gekregen: “En? Nog goede voornemens?”. En daar zal nog best wel eens een bevestigend antwoord op gevolgd zijn, van mensen die hebben besloten om dit jaar fris, gezond en positief te beginnen.
En daar is natuurlijk niets mis mee!
Maar wat je ook vaak ziet, is dat bij veel mensen in de loop van januari de klad in het uitvoeren van de goede voornemens komt. Dat is goed te begrijpen, want waar je eerst misschien nog even lekker in een Kerstvakantie hebt gezeten, komt waarschijnlijk in korte tijd de ene na de andere verplichting op je af. Of zijn er simpelweg heel veel zaken die je aandacht vragen. Een zeer menselijk reactie is om als je even een tijdje niet bezig bent geweest met het uitvoeren van je goede voornemens, het bijltje er helemaal bij neer te gooien en vlak voor de zomer, of op de volgende 1 januari weer van voren af aan te beginnen.
In onze methode willen we onder andere voor het voetlicht brengen dat het kan helpen om een realistische planning te maken van wat je wilt gaan doen. Maar ook een planning van wanneer de kans groot is dat je (tijdelijk) zwicht voor verleidingen of even geen aandacht zult hebben voor je plan. Daarnaast willen we laten zien dat je élke dag een begin kunt maken, of verder kunt gaan met je voornemens.
Wat ons betreft is elke dag 1 januari!

Geef je voornemens meer kans:
maak een planning
Wanneer je aan een groot project begint, is het logisch dat je daar een planning voor maakt. Weinig mensen zullen hun huis gaan verbouwen en op een ochtend lukraak de kruipruimte open leggen, dan het plafond eruit halen om vervolgens de daklijst te gaan schilderen. Een beetje aannemer of bouwbegeleider, zal een complete lijst opstellen, van wat er gedaan moet worden, wat er eventueel aan onvoorziene zaken verwacht kan worden en wat de meest handige volgorde is van de werkzaamheden. Tussentijds zullen er veel evaluatiemomenten zijn. Loopt alles nog op schema? Zijn er nieuwe obstakels? Rijzen de kosten niet de pan uit? En alle betrokkenen zullen het volstrekt logisch vinden dat dit de aanpak is; planning vind je overal. Het is efficiënter, kostenbesparend en de kans op succes wordt ermee vergroot.
Een eventueel voornemen om op een duurzame manier gewicht te verliezen, zou je ook kunnen zien als een project. Of in ieder geval als een traject. Maar je zou de eerste niet zijn die op een ochtend wakker wordt en besluit dat je ‘er helemaal klaar mee bent en het vanaf nu helemaal anders gaat doen’. Het is die eerste motivatie en focus, waar je op de korte termijn zoveel mee kunt bereiken. Maar de kans op een langdurig resultaat is klein. Dus is het bepaald niet gek om ook hier te zorgen voor een duidelijk plan, om zo de kans op succes te vergroten. Het doel is om het gewenste gedrag zoveel mogelijk te versterken en het ongewenste juist zoveel mogelijk te vermijden of te weerstaan. En als je weet dat het risico op onwenselijk gedrag morgen groter is, dan kan je vandaag alvast maatregelen nemen om er morgen niet aan toe te hoeven geven.
Wat is het wenselijk gedrag dat je wilt bevorderen en wanneer zou je dit willen gaan doen? Je zou dit voor jezelf kunnen opschrijven en hier een planning bij maken.
Meer over het maken van realistische plannen kun je lezen in het boek ‘De hamster in je brein’ in de hoofdstukken 2.3 en 3.2!
Dry january
Ben je nog op zoek naar een goed voornemen? Of speel je met de gedacht om bij je goede voornemens 😇mee te doen met ‘dry january’ 📆?
In dit artikel ‘Alcohol’ kun je lezen waarom dat een goed idee is! Maar ook als je er geen specifieke challenge van hebt gemaakt, zetten we nog eens op een rij waarom matig zijn met alcohol goed is voor je gewicht ⚖️ en je biologische klok⏰. Dit stuk is uiteraard niet bedoeld om als een schoolmeester met een opgeheven vingertje 🧐 te klinken, maar puur om alle feiten goed over te brengen! Je kunt zo’n maand natuurlijk ook in februari doen, of in maart. Elke dag is tenslotte 1 januari…
#Influhamster 🐹!

Sinds enkele weken hebben we de Instagrampagina van de Hamster in je brein flink vernieuwd. Op dit account posten we nu minimaal twee keer in de week achtergronden, oefeningen, nieuws en/of wetenswaardigheden over voeding, duurzaam gewichtsverlies, (hersen)wetenschap of tips voor het verbeteren van je leefstijl. Het is een laagdrempelige manier om met enige regelmaat een klein steuntje in de rug te krijgen voor de focus op je doel of voor het behouden van je motivatie.
We nodigen je van harte uit om te komen kijken en ons te volgen! We staan uiteraard open voor vragen en suggesties voor onderwerpen voor posts en story’s.
Ook onze Facebookpagina is uiteraard in de vernieuwing meegenomen!