In de onderstaande samenvatting lees je hoe de natuur een positief effect op je gezondheid heeft, gebaseerd op een onderzoek aan de universiteit van Uppsala, Zweden.
Fysieke activiteit
Fysieke activiteit verbetert fysieke en mentale gezondheid bij mensen. Het effect lijkt het grootst bij mensen die in eerste instantie het minst fysieke activiteit hadden. De omgeving waarin mensen zich bevinden kan invloed hebben op fysieke activiteit, doordat verschillende activiteiten, zoals wandelen, kunnen worden ondernomen.
Positief
Actief transport (lopen, fietsen) lijkt toe te nemen in een groene omgeving, echter hebben mensen die in een groene omgeving wonen vaak wel een grotere afstand af te leggen tot bijvoorbeeld de werkplek, waardoor het gebruik van een auto veel wordt gezien. In meerdere studies wordt gesuggereerd dat een groene omgeving een positief effect heeft op de fysieke activiteit bij zowel kinderen als volwassenen. Interessant om te noemen is nog een studie waarin een positief effect van tuinieren op het BMI wordt gezien.
Negatief
Er zijn ook negatieve effecten omschreven van het bevinden in de buitenlucht. Bijvoorbeeld het oplopen van tekenbeten, of het optreden van (sport)blessures, maar deze wegen niet op tegen de positieve effecten.
Sociale interactie
Een positieve relatie tussen sociale interactie en een meer groene omgeving wordt door verschillende onderzoekers omschreven. Ook het groen (zowel kwalitatief als kwantitatief) in straten of parken lijkt een positief effect te hebben op het leggen van sociale contacten. Mensen blijken zich veiliger te voelen in een omgeving met meer gras en bomen om zich heen. Het gevoel van veiligheid in een omgeving speelt een belangrijke rol in het optreden van sociaal contact. Een groene omgeving toonde in meerdere studies een verband met het verminderd optreden van criminaliteit, agressie en gewapende aanvallen. Tuinieren wordt in de literatuur omschreven als een sociale bezigheid met verminderde rapportage van eenzaamheid bij ouderen.
Stress reductie
De natuur kan het risico op ziekten verminderen door het verminderen van chronische stress, en het algeheel welbevinden. Een studie uit Nederland liet minder gezondheidsklachten zien bij mensen met een groene omgeving binnen een straal van 3 km. Het effect van de natuur kan in twee delen worden opgesplitst: Ten eerste kan een groene omgeving tussen een drukke verkeersomgeving zorgen voor verminderd lawaai en overlast. Een groene omgeving kan een onaangenaam uitzicht mooier maken, en planten en bomen rondom een huis vergroten het gevoel van privacy en vermijden het gevoel van massa.
Ten tweede, kan de natuur helpen ontsnappen aan fysieke en sociale stressfactoren. Verschillende studies laten een vermindering in angst en somberheid zien in combinatie met een toename van energie in een natuurrijke setting. Zo luidt een psycho-evolutionaire theorie dat in een acute stresssituatie, de natuur snel en direct een positief gevoel kan opwekken, waarbij negatieve gedachten geblokkeerd worden. Zo kan bijvoorbeeld een mooie setting in de natuur voor afleiding zorgen.
Sommige studies laten zien dat mensen zichzelf ook (onbewust) aanleren dat de natuur herstellend werkt. Voor de ontwikkeling van kinderen wordt gesuggereerd dat dit positief werkt. Er wordt omschreven dat er verlaagde levels van het stresshormoon cortisol worden gemeten in mensen die in de natuur leven. Een onderzoek in New York laat zien dat kinderen die in een groene omgeving wonen, minder kans hebben op het ontwikkelen van psychische problemen nadat zich een conflict op school heeft voorgedaan.
Bron:
Hartig T, Mitchell R, de Vries S, Frumkin H. Nature and health. Annu Rev Public Health. 2014