Je eetgewoontes doorbreken kan erg lastig zijn. En de feestdagen in December maken dat natuurlijk niet makkelijker. De hamster komt vroeg of laat in verzet en dan kun je best wat hulp bij het afvallen gebruiken. Gelukkig kun je nu al in actie komen om je eetgewoontes te veranderen. Hoe je dat doet, vertellen we je graag in dit artikel. Hoe eerder je begint, des te meer jij zal genieten van gezonde feestdagen. En hoe gemakkelijker het is om na een redelijk gezonde Kerst de draad weer op te pakken. Wil je weten hoe dat zit en kan je wel een duwtje in de goede richting gebruiken? Lees dan mee!
Waarom gewoontes doorbreken zo moeilijk is
Onze hersenen zijn zó geprogrammeerd, dat veranderen van leefstijl, en zeker afvallen, moeilijk is. Dat komt doordat het in de oertijd nodig was om voldoende vetreserves op te slaan. Je wist immers niet wanneer er weer voedsel beschikbaar zou zijn. Je hersenen en lichaam hebben geleerd om zich hierop voor te bereiden. En dat maakt afvallen nu net zo lastig. Jij kan wel heel graag wat kilo’s kwijt willen, maar je hypothalamus (de hamster) raakt in paniek zodra je opeens minder voeding binnenkrijgt. Het gevolg is dat deze in actie komt om jouw ‘veiligheid’ – en daarmee je vetreserves – te waarborgen.
Gewoontes doorbreken is daarom niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Gelukkig zijn er een aantal tips die kunnen helpen om af te vallen en lekkerder in je vel te komen. Kan jij wel wat hulp gebruiken om tijdens de feestdagen niet aan elke uitdaging toe te geven? Logisch, want dat is misschien wel de meest lastige periode van het jaar om gezonde gewoontes vol te houden. Toch is het echt mogelijk. En zelfs als je er niet in slaagt om die chocoladeletters te weerstaan of je vlees tijdens het gourmetten niet in vette sausjes te dopen, krijg je nog altijd een voorsprong. Een voorsprong op jezelf.
Onze hulp bij afvallen tijdens de feestdagen is namelijk vooral gericht op je focus en voorbereiding. Als je daar al wat stappen in maakt, ben je misschien al halverwege. Halverwege de lastige taak om ná de feestdagen weer gezond verder te gaan.
Je eetgedrag veranderen door nieuwe routines
De beste manier om je leefstijl en eetgedrag te veranderen, is door nieuwe routines aan te leren. En daarbij helpt het om zelf te kijken naar hoe je een eerste positieve stap zou kunnen zetten. Start jij de dag altijd met een suikerbom zoals cruesli? Misschien kun je ook kwark met havermout en fruit of noten nemen. Pak je altijd de auto voor een klein stukje naar je werk? Misschien kun je de fiets nemen. Maar kijk zelf vooral waar jij wilt beginnen. Door langzaam en stap voor stap een nieuwe routine in te bouwen, wen je er vanzelf aan. En zodra je gewend bent geraakt aan je nieuwe gewoonte, kun je er nog een bij doen. Hoe gezonder jij al leeft voordat de december maand van start gaat, hoe makkelijker het dan is om de grote hoeveelheden zoet en ander eten te weerstaan. In elk geval voor een groot deel!
Voorkom een winterdip
Wist je dat een groot bijkomend voordeel van een gezond leven is dat je de kans op een winterdip verkleint? Als je hier gevoelig voor bent, is het dus zeker raadzaam om je eetgewoontes aan te passen. Hoe gezonder en fitter jij bent, des te minder vatbaar je zal zijn voor die vervelende winterblues.
Een paar tips voor afvallen voor, tijdens en na de feestdagen
Kijk eens naar de volgende tips voor meer kans op gezondere feestdagen. Je hoeft er uiteraard niets mee te doen, maar hopelijk inspireren we je toch om vandaag al aan de slag te gaan en om niet tot 1 januari te wachten met je nieuwe voornemens! We horen natuurlijk ook graag jouw ideeën!
1. Gezonde feestdagen organiseren voor vrienden/familie
Gezonde feestdagen zijn gemakkelijker vol te houden, wanneer de mensen met wie je ze viert ook meedoen. Gooi daarom eens een balletje op bij je familie en/of vrienden. Stel voor om het dit jaar gezonder aan te pakken, zodat niemand na afloop extra hoeft te zweten in de sportschool. En gezond eten kan natuurlijk ook erg lekker zijn… Gezonde feestdagen geven overigens meer energie. Daardoor kun je een kerstdag bij je schoonfamilie ook beter doorkomen en heb je daarna nog kracht om een rondje te wandelen. Een win-win situatie, toch?
2. Maak zelf gezonde Kerst snacks
Geef het goede voorbeeld door zelf gezonde kerst snacks te maken. Stel voor dat jij voor de hapjes zorgt. Dan heb je de controle over hoe (on)gezond het Kerstfeest wordt. En begin vooral nu al met het zoeken naar inspiratie!
3. Stuur aan op gezonde kerstpakketten
Heb je enige inspraak op je werk bij het feest comité? Met het oog op een gezonde toekomst voor iedereen, kun je ideeën aandragen voor gezonde kerstpakketten. Waarom allerlei ongezonde snacks aan collega’s uitdelen als je als werkgever ook waardering kunt laten blijken met een gezonde variant? En als dat nu al niet meer kan, dan is het misschien al een goed voornemen voor volgend jaar!
4. Houd je einddoel voor ogen
Wat je ook doet: je gewoontes doorbreken doe je niet zomaar. Houd daarom altijd je einddoel voor ogen. Wil je 5 of 10 kilo afvallen? Wil je weer in je favoriete jeans passen? Of is het je droom om eindelijk eens zelfverzekerd over het strand te paraderen in de zomer? Wat je doel ook is, blijf jezelf eraan herinneren. Schrijf het op, vertel anderen erover als je dit wilt, maak een moodboard of stel een achtergrond in op je smartphone. Doe er alles aan om jezelf ervan te overtuigen dat die nieuwe eetgewoontes de moeite waard zijn. Ook tijdens de feestdagen!
Je eetgedrag veranderen doe je niet alleen tijdens Kerst
De reden dat we dit artikel juist nu schrijven en onze tips nu met je delen, is trouwens niet willekeurig. Nu is namelijk het juiste moment. Want je eetgedrag veranderen tijdens Kerst is super lastig. Als je al eerder begint met gezonde routines inbouwen, zal je des te sterker zijn tijdens de feestdagen. Je kunt verleidingen dan beter weerstaan en na afloop de draad weer oppakken.
Elke dag is 1 januari
En om nog even in de sfeer van de feestdagen te blijven: onthoud dat elke dag 1 januari kan zijn. Je eetgedrag veranderen hoef je niet pas op de eerste dag van het nieuwe jaar te doen. Hoe eerder je begint, des te sneller je je doel bereikt. En als er dan een keer een terugval komt (die kans is er natuurlijk) dan is het op 22 februari – of op welke andere dag dan ook – weer 1 januari. Oftewel: weer een kans om de draad op te pakken.
Tem de hamster in je brein!
Uiteindelijk ben jij de enige die de hamster in jouw brein kan temmen. Door elke dag kleine oefeningen te doen, bouw je nieuwe routines in en kun je je gewoontes veranderen. Niet alleen op het gebied van je eetgedrag, maar ook in de hoeveelheid tijd die je besteedt aan slapen, ontspannen en/of bewegen. In ons boek De Hamster in je Brein leggen we in heldere taal uit hoe je dat het beste kunt doen.
Heb je juist meer behoefte aan een online programma als hulp bij het afvallen? Door aan ons programma mee te doen krijg je dagelijks versterking van je focus, inspiratie en de juiste tips voor blijvende verandering. Kies voor ‘Ken de Hamster’ en ga 12 weken aan de slag of schrijf je in voor het echte werk met ‘Tem de Hamster’ en doorloop het programma van 24 weken. Wat je ook kiest, het is een goede stap om een nieuwe en gezonde leefstijl aan te leren. Start vandaag nog met het inbouwen van nieuwe routines en op 1 januari ben jij dan al verder dan je je nu kunt voorstellen.
Kunnen wij je helpen?
Wij, Felix Kreier en Maarten Biezeveld, hebben het boek De Hamster in je Brein en het Hamster-breinprogramma ontwikkeld. Als er twee mensen zijn die jou meer kunnen vertellen over deze methode, dan zijn wij het! Heb je dus nog vragen na het lezen van dit artikel? Stel ze gerust aan ons. Dat kun je doen door een reactie achter te laten onder dit artikel. Tot snel!