Bij de Hamster-breinmethode vragen wij je om met enige regelmaat op de weegschaal te gaan staan. Hier leggen we uit waarom we dat doen en wat het nut is van jezelf wegen. De weegschaal kan je helpen om na te gaan waar je nu staat. Wat is je gewicht bij aanvang van het komende traject? Het helpt je daarmee om een doel te stellen voor de komende maanden en misschien wel jaren. In het verdere verloop, is het wegen een hulpmiddel, om je voortgang zichtbaar te maken. Jezelf wegen helpt je om te zien of je progressie boekt, wat motiverend kan werken. Daarbij helpt een weegschaal je ook, om in de gaten te houden of je niet te snel afvalt en daarmee de hypothalamus, de hamster in je brein, onnodig gestrest maakt.
We beseffen goed dat de weegschaal soms best een bron van frustratie kan zijn, of misschien zelfs van verdriet en teleurstelling. Maar probeer te zien dat het een hulpmiddel is en verder niets. Het is natuurlijk ook nooit de bedoeling dat de weegschaal het doel zelf gaat worden, of dat het wegen uitmondt in een obsessie. Er zijn stromingen, binnen de wereld van gewichtsverlies-methodes, die zeggen dat je beter in de spiegel kunt kijken, dan op een weegschaal gaan staan om te zien of je voortgang boekt. Dat mag natuurlijk ook, maar aangezien het de bedoeling is bij deze methode dat je heel langzaam gewicht verliest (maximaal 200 gram per week), zal je in het begin niet direct grote verschillen zien (terwijl je wel goed bezig bent) en daarmee nog niet de prettige feedback krijgen die je weer extra motivatie en zelfs beloning geeft.
Jezelf wegen, heeft een functie op alle drie de hersengebieden die we beschrijven in de methode. Bij de prefrontale cortex (bij het plannen en bij het evalueren dat je goed bezig bent), op het gebied van het limbisch systeem (dat je een goed gevoel krijgt bij de wetenschap dat je mooi rustig afvalt) en bij het in de gaten houden van de hypothalamus/hamster (Ga ik niet te hard en maak ik daarmee de hamster gestrest?).
De weegschaal is er dus puur om de focus op je doel te houden. Om bijvoorbeeld één keer per week even aan je plan te denken; namelijk gezond en duurzaam gewicht verliezen. Meer dan één keer mag natuurlijk ook, zeker als dat jou helpt om daarmee focus te houden. Probeer er bij de weegmomenten zoveel mogelijk voor te zorgen dat ze vergelijkbaar zijn. Dus bij voorkeur op dezelfde dag en op een vast tijdstip. Dit geeft je zeker op de korte termijn het beste zicht op je voortgang.
En wat is dan het beste weegmoment op de dag, dus, op welk moment van de dag weeg je het minst? Dat is simpel: In de ochtend, vlak na het wakker worden, direct nadat je naar de WC bent geweest. In de nacht ben je namelijk zonder het te merken vocht verloren, via zweten en uitademing. Daarnaast heb je waarschijnlijk minder gegeten en gedronken dan overdag en is je lichaam wel doorgegaan met het produceren van urine. Kortom, als je het één en ander bent verloren en nog niet hebt aangevuld, ben je op je lichtst. Bedenk hierbij wel, dat je deze ‘truc’ maar één keer uit kunt halen. Als je de dag erna weer op de weegschaal gaat staan, maar nu ná je ontbijt en met een volle blaas, dan lijkt het alsof je flink aangekomen bent. Houd dus zelf rekening met de omstandigheden van de weegmomenten. Op de langere termijn, zullen deze effecten waarschijnlijk steeds meer wegvallen, tegen het duurzame en toenemende gewichtsverlies.
6 reacties
Ik heb een weegschaal besteld. En houd erg van lezen dus….ik zal als de weegschaal er is nog mijn exacte gewicht doorgeven. Gr Josephine
Zelfde hier!
Ik vind het altijd prettig om 2x per dag op de weegschaal te gaan. Meeste mensen vinden dat raar.
Ik wil graag 1 x per week op de weegschaal gaan staan.Gisteren toen ik me aanmeldde heb ik zomaar een gewicht door gegeven en ik denk dat het niet helemaal klopt. We zijn net terug van een week vakantie waarin ik helemaal afgeweken heb mijn normale eetpatroon.Dus voortaan ga ik elke zondag morgen wegen ,en kom ik terug op die 90.De weegschaal is wel echt mijn stok achter de deur.Ik heb een heel leven lang gelijnd ,vaak 25-35 kilo afgevallen en ook altijd die zelfde kilo’s weer na verloop van tijd weer aangekomen.Mijn uitgangs–punt was altijd afvallen. Ik kon de focus vast houden tot dat ik mijn beoogde gewicht bereikt was en ging er van uit dat ik dat vast kon houden. De laatste jaren ben ik er van overtuigd dat me iets anders te doen staat dan streng zijn en zo snel mogelijk gewicht verliezen. Eerlijk gezegd staat het me erg tegen om het langzaam te gaan doen zoals de hamstermethode voor schrijft. Maar omdat dit een totaal andere manier is geef ik het een kans,te meer omdat die oude manier nooit geen blijvend succes is gebleken.
Hallo Willy
Wat is jouw verhaal herkenbaar 😏 Ook ik heb grote moeite met de langzaamaan methode maar net als jij ook overtuigd dat dit een goede manier is.
Dank voor het delen
Groetjes
Marjan
Eindelijk een weegschaal aangeschaft, maar meet ook 1 maal per week borst-taille- en heupwijdte op. Soms ben ik op de weegschaal bijgekomen maar zijn er wel cm af. Dat helpt.