Je bent hier:

Gezellige feestdagen zonder te focussen op eten? Dit zijn onze tips!

Haus of Hamster

Nu de Sint vertrokken is zit de eerste feestdag van December er weer op! Maar we krijgen natuurlijk nog Kerst en Oud&Nieuw…! En misschien staan deze dagen niet alleen maar in het teken van eten, er valt niet te ontkennen dat het vaak een groot onderdeel ervan vormt. Wat is dat toch met bijzondere dagen, eten en tradities? 

Onderstaande tekst komt rechtstreeks uit ons boek ‘De hamster in je brein’: 

Een greep van tradities en hun gerechten 

Bij de viering van Leidens Ontzet, de beëindiging van de belegering van Leiden door de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog, wordt haring, wittebrood en hutspot gegeten. Met Oud en Nieuw eten we oliebollen. Traditioneel worden in Brabant na de kerstmis en rond carnaval worstenbroodjes gegeten. In onder andere Duitsland, Italië, Frankrijk en Engeland eet men met Pasen lamsbout. Bij het Joodse feest Chanoeka, maakt men gerechten klaar in olie. En na afloop van de Ramadan vieren moslims het Suikerfeest met veel zoetigheden. 

Dus wanneer wij zeggen: ‘gezellige feestdagen vieren’, dan denk jij waarschijnlijk aan een goed gezelschap en aan lekker eten. Logisch, want we zijn onbewust zo geprogrammeerd door de gewoontes en tradities om ons heen. Maar het is een manier van denken die jouw gezonde plannen enorm in de war kan schoppen. Wil jij de feestdagen graag gezellig, maar ook gezond doorbrengen? Dan moet je je mindset veranderen. Wij hebben een aantal tips die je kunnen helpen! 

Kerst is...

Probeer je weer eens bewust te worden van je gedachten wanneer je aan gezellige feestdagen denkt. Komt er meteen een leuk gezelschapsspel in je gedachten op? Zie je die ene oom voor je die altijd teveel alcohol drinkt en naar huis gebracht moet worden? Of denk je aan al de heerlijke gerechten op tafel die vaak niet eens op gaan, omdat het zoveel is? Waar je ook aan denkt, de kans is groot dat ‘eten’ ook één van die gedachten is. 

Hieronder nog een paar standaard ideeën over Kerst. Hoe is dit bij jou en wat roept het bij je op? 

Gezellig eten met vrienden en familie

Kerst is gezellig eten met vrienden en familie. Het begint vaak al bij het ontbijt: lekkere, warme broodjes of een kop warme chocolademelk met slagroom. Bij cadeautjes hoort ook zoetigheid, dus misschien ligt er wel een reep chocola voor je onder de kerstboom.

Samen warm, gezellig gourmetten

Kerst is samen warm, gezellig gourmetten. Of is er bij jou in de familie een andere traditie? Misschien gaan jullie vaak kaasfonduen of bestellen jullie ergens eten. Of gaan jullie graag uiteten bij jullie favoriete restaurant? Die gezellige feestdagen draaien hoe dan ook om tradities rondom eten.

Veel alcohol en suikerrijke dranken

Kerst betekent ook dat we veel drinken. Vaak zijn dit suikerrijke dranken, zoals frisdrank en chocolademelk. En er wordt natuurlijk flink geschonken met flessen wijn en andere ‘gezellige’ alcoholische dranken.  

Maar hoort dit er allemaal echt bij? Of kun je je mindset veranderen om er op een andere manier naar te leren kijken?

Probeer weer eens op een andere manier te kijken!

Feestelijke gewoontes zijn vaak gekoppeld aan eten. Maar je kunt gezellige feestdagen natuurlijk ook op een andere manier inrichten. Dat betekent niet dat je niets mag eten, maar gezellig eten kan ook gezond zijn. Deze tijd van het jaar gaat in principe om gezelligheid, warmte en samen zijn. Met de volgende 5 tips kun jij beginnen met je mindset te veranderen en het vanaf dit jaar anders aanpakken!

5 tips voor gezondere (én gezellige) feestdagen

Ben jij klaar voor gezellige feestdagen die niet alleen maar draaien om ongezond en veel eten? Met de volgende tips kom je al een heel eind!

Tip 1: Verschuif de focus

Allereerst is het belangrijk om de focus te verschuiven. In plaats van vooraf alleen maar te bespreken wie welke lekkernijen maakt of meeneemt, kan je meer aandacht schenken aan ‘randzaken’. Daarmee bedoelen we dingen die voorheen misschien slechts bijzaak waren, zoals een leuk gezelschapsspel of een mooi gedicht voor iemand die je lief hebt. Zo ben je niet al dagen – of weken – voor Kerst bezig met eten, maar leid je je gedachten af. Een bijkomend voordeel is dat veel mensen een leuk spelletje wel ziet zitten. En een mooi gedicht krijgen waarin vol lof over je wordt gesproken? Wie zegt daar nou ‘nee’ tegen?

Tip 2: Leer genieten van de kleine dingen

Het is belangrijk dat je leert genieten van de kleine dingen. De dingen die niet per se om eten draaien. Maak bijvoorbeeld van het koffiemomentje al een gezonder moment. Gezellig samen koffie drinken, dat kan ook zonder een koekje of stuk chocola. Zet koffie en denk na over de oprechte vragen die je elkaar kunt stellen.  

Hoe gaat het nu echt met iemands gezondheid? En heeft je broer of zus het nog steeds naar zijn/haar zin op het werk? Hoe gaat het met die ene hobby van je moeder waar je haar zo passievol over hoorde praten? En hebben je nicht en haar man die mooie reis nog gemaakt van de zomer? 

Door zo bezig te zijn met de mensen om je heen, heb je minder aandacht voor het eten dat in de kast of koelkast ligt te wachten. 

Tip 3: Gezellig eten op een gezonde manier 

Gezellig samen eten kan natuurlijk ook op een gezonde manier. In plaats van veel suikers en vetten gebruiken in het driegangendiner, kun je het ook anders aanpakken. Verdiep je van tevoren in nieuwe gerechten uit de ‘lichtere keukens’, met bijvoorbeeld de aandacht op groenten die op allerlei nieuwe manieren te bereiden zijn. En laat je ook bij de toetjes niet alleen maar leiden door ‘zo doen we dat altijd’… 

Tip 4: Ga iets actiefs doen

Krijg je je dierbaren niet warm voor een gezondere Kerst? Stel dan voor om in ieder geval iets actiefs te gaan doen. In plaats van samen warm en gezellig op de bank te zitten en tv te kijken, kun je ook lekker gaan wandelen met elkaar. Even een frisse neus halen, de hond uitlaten of lekker uitwaaien in het bos of op het strand. Ook wanneer het buiten koud is, kan dat (juist) heel lekker zijn!  

Heb je het niet zo op de kou? Een potje Twister met je broer of zus of een spelletje op de Wii zorgt ook voor afleiding. En wat dacht je van een potje karaoke? Hebben jullie geen gouden keeltjes? Maak een leuke Kahoot met vragen over het afgelopen jaar en ontdek welk familielid het beste op de hoogte is van alle ontwikkelingen! 

Tip 5: Zie mindset veranderen niet als straf

Zie deze ‘feestdagen nieuwe stijl’ niet als een straf, maar als een geweldige keuze die je voor jezelf maakt. Door tijdens de feestdagen niet volledig los te gaan met ongezond eten, bespaar je jezelf een enorme achterstand na december. Leg daarom gewoon uit dat jij je dit jaar niet zo wilt laten gaan, omdat je mooie doelen voor jezelf hebt gesteld.

Laat jouw gezellige feestdagen niet dwarsbomen!

Wil je een methode voor blijvend gewichtsverlies? De Hamster in je Brein is hardnekkig, maar met de juiste kennis kun je hem temmen. Neem niet te veel hooi op je vork, maar breng kleine veranderingen aan. Dan blijft die hamster rustig en zal jij langzaam maar blijvend afvallen. Meer hierover lees je in ons gelijknamige boek ‘De Hamster in je Brein’.  

Wil je echt aan de slag? Dan is ons online programma iets voor jou! In slechts 10 minuten per dag ga je aan de slag met veranderen van je leefstijl. Daardoor zal je dagelijks slimme en bewuste keuzes maken over voeding en bewegen. Als jij begrijpt hoe je brein werkt, kun je verleidingen beter weerstaan. Het gevolg? Een duurzame en gezonde levensstijl die vol te houden is en waarmee je zelfs je omgeving kunt inspireren!

Onze online programma’s voor blijvend en duurzaam gewichtsverlies

Wil je een voorproefje krijgen van wat ons programma inhoudt? Klik hier voor het 12 weken programma ‘Ken de Hamster’ en start jouw reis naar nieuwe, wenselijke routines. Heel leerzaam en bovendien erg nuttig voor je gezondheid! 

Ben je klaar voor het echte werk? We hebben ook een 24 weken programma ontwikkeld, genaamd ‘Tem de Hamster’. Daarmee zet je je nieuwe routines om in een blijvende, gezonde levensstijl. Eén die je helpt om voorgoed af te rekenen met dat vervelende jojo-effect. Klik hier voor meer informatie. 

Kunnen wij je helpen?

Even voorstellen! Wij zijn Maarten Biezeveld en Felix Kreier. We vertellen je graag meer over onze methode, om jou op weg te helpen naar een gezonder, fitter en gelukkiger leven. Dus als je nog vragen hebt over dit artikel of over hoe jij de feestdagen het gezondst kunt doorbrengen, dan horen we dat graag. Laat gewoon een reactie onder dit artikel achter. Dan beantwoorden we je vraag zo snel mogelijk!

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuwsbrief #4

Welkom bij nieuwsbrief nummer vier. We krijgen steeds meer mails en berichten van mensen die hun eigen hamster aan het ontdekken zijn. Het geeft veel voldoening dat het verhaal hiermee lijkt over te...

Meer

Stress evalueren

Hieronder vind je een handig schema om jouw stress te evalueren. Waardoor heb je stress? En hoeveel stress; 1= geen, 5=zeer veel? Je zou het kunnen printen en bijvoorbeeld dagelijks na het eten...

Meer
De Hamster in je Brein
12.000

verkocht

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Ontvang updates

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor regelmatige updates.