Er is nog een vierde hersengebied betrokken bij je gewicht: de externe cortex. De externe cortex is anders dan de andere drie, je vindt hem namelijk niet in je hoofd, maar misschien wel naast je op de bank of op sociale media. De externe cortex kent namelijk vele gedaanten.
Toen je nog een kind was, was de externe cortex niet veel meer dan je ouders en iets later de meester of de juf op school. Later breidde dit zich uit door bijvoorbeeld de trainer van je sportteam, of werd je vanaf vergeelde posters in de wachtkamer van de tandarts aangesproken: ‘Snoep verstandig, eet een appel’.
Al deze voorbeelden hebben gemeenschappelijk dat ze je ergens van probeerden te overtuigen, je ergens toe verplichtten of je juist iets verboden. In welke vorm die externe cortex zich nu aanbiedt, is van minder belang. Er kunnen nieuwe personen naar voren treden die autoriteit hebben over jou, maar ook nieuwe voorbeeldfiguren of influencers. Het nieuwe kan hem ook zitten in bijvoorbeeld nieuwe elektronische mogelijkheden met veel invloed zoals smartphones, apps, of slimme horloges. Feit is dat de externe cortex – soms zijn het er zelfs meerdere – zich buiten jezelf bevindt en dat zo’n externe cortex invloed op je kan hebben. Invloed, die langdurig en intens kan zijn, of juist vluchtig en oppervlakkig.
Op het gebied van gewichtsverlies – waar een miljardenbusiness is ontstaan voor voedingssupplementen, medicijnen en afvalproducten, in combinatie met de ongekende toename van informatie over de relatie tussen eten en gezondheid – is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Bij alle onderzoeken, publicaties en posts kan het erg lastig zijn om onderscheid te maken tussen waarheden en fake news.
Vroeger maalde je niet naar extra informatie via internet, omdat het gewoon niet voorhanden was. Maar dat niet alleen: het aanbod aan voedingsmiddelen was ook veel beperkter. De enorme toestroom van nieuwe producten zoals quinoa, goji-bessen, chiazaad, açaí, kurkuma, spirulina, kokoswater, groene juices kunnen soms doen duizelen; wat is nou goed en wat niet?
En waar vroeger het etiket ‘Wetenschappelijk bewezen’ vrijwel voldoende was om als waarheid aangenomen te worden, zijn er nu internetfora waarop (frauduleuze) onderzoeksresultaten op een verkeerde manier worden geïnterpreteerd. Het is prachtig dat er zo veel informatie beschikbaar is vandaag de dag. Maar wees kritisch op de betrouwbaarheid van je bronnen.
Samenspel met andere hersengebieden
Prefrontale cortex
De externe cortex zal er om te beginnen op gericht zijn om je eigen cortex te ondersteunen. Waar deze af en toe de focus kan verliezen, zal een externe cortex vaak goed van pas komen met bijvoorbeeld digitale hulpmiddelen om je basisactiviteit bij te houden, of een herinnering om weer eens op de weegschaal te gaan staan.
Limbisch systeem
Je kan hulp krijgen bij het vasthouden van het goede gevoel en motivatie. Door bijvoorbeeld een prettig en trots gevoel bij een complimentje van de partner, of die extra like op je nieuwe social media post. Ook je voortgang in apps voor bijvoorbeeld buikomvang is een belangrijk samenspel tussen externe cortex en het beloningsgebied.
Hypothalamus
Deze kan versterking krijgen bij het optimaal laten functioneren van het dag-nachtritme bij het realiseren van een diepe, kwalitatief goede slaap, of bij de registratie van bijvoorbeeld hartritmes.
Kernpunten van dit gedeelte:
- Een externe cortex is pas nuttig, als hij nuttig is voor jou. Hij kent vele gedaanten en zal per persoon verschillen
- De externe cortex laat zien hoe allerlei externe factoren kunnen samenwerken en elkaar optimaal kunnen versterken bij het behalen van jouw doel