Je bent hier:

Bewuster leven: 21 stapjes die je vandaag al kunt zetten!

Haus of Hamster

Gelukkig Nieuwjaar!! Wil jij in 2023 ook bewuster leven? Dat is natuurlijk een geweldig idee! Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Bij bewust leven kies je namelijk heel actief voor wat je wel en juist niet wilt, doet of zegt. En dat doe je vooral voor je eigen geluk, gezondheid en gemoedstoestand. Ben je benieuwd welke stapjes je vandaag al zou kunnen zetten naar een bewuster leven? In dit artikel vertellen we hoe je leefstijl veranderen mogelijk is op een laagdrempelige manier én voor de lange termijn. Wij hebben er al 21 voor jou bedacht, maar de mogelijke stapjes zijn natuurlijk eindeloos! Lees je mee? 

Wat is een bewust leven?

Bewust leven kun je op veel manieren invullen. Waar het in elk geval op neerkomt is dat je je bewust bent van wat je doet, denkt, zegt en voelt. Je eetpatroon veranderen, kan ook bij een bewuster leven horen. En zodra je bewuster gaat leven, kun je keuzes maken die beter voor je zijn. In plaats van gedachteloos een zak chips op te eten terwijl je tv kijkt, kun je ervoor kiezen om wat meer rauwkost te eten om je trek te stillen. Of om de tv helemaal uit te zetten en een blokje om te gaan. Je kunt zo met hele kleine, maar effectieve stappen je leefstijl veranderen. 

Bewuster leven en toch bij jezelf blijven

Probeer het veranderen van je leefstijl zoveel mogelijk te doen op een manier die bij je past. Dat je positieve veranderingen wilt implementeren, is heel goed. Maar vergeet niet wie je diep van binnen bent en wat jij graag zou willen. Verander alleen omdat het voor jou goed voelt en niet omdat een ander het van je verwacht. Als je motivatie niet van binnen komt, dus niet intrinsiek is, wordt veranderen namelijk een stuk moeilijker. En dat is zonde van je tijd en energie. 

Hoe leer je gezonde gewoontes aan?

Bewust leven kan resulteren in gezonde gewoontes. De beste manier om gezonde gewoontes aan te leren, ken je misschien al. We hebben er onze methode ‘De Hamster in je Brein’ namelijk op gebaseerd. Het antwoord is: neem kleine stappen. Net zoals je met afvallen de hamster in je brein niet boos wilt maken (en daarom beetje bij beetje zou moeten afvallen), wil je dat ook niet wanneer je andere veranderingen doorvoert.  

Het is nog steeds dat onbewuste, oeroude brein dat je in de weg zal zitten wanneer je ineens ‘gekke’ sprongen maakt. Doe je dingen die je brein niet gewend is? Dan is de kans groot dat je het op de lange termijn niet volhoudt. Neem daarom kleine stappen, elke dag weer. En houd dit net zolang vol totdat ze goede gewoontes zijn geworden. 

De oplossing: zet kleine stappen!

Je weet nu dat een bewuster leven haalbaar is wanneer je gezonde gewoontes in kleine stappen aanleert. Elke dag een beetje veranderen, leidt uiteindelijk tot hele grote veranderingen. Het grote verschil met in één keer heel veel veranderen, is dat het de kans groter maakt dat je het op de lange termijn wél volhoudt als je er de tijd voor neemt. Wil jij ook graag je leefstijl veranderen en een bewuster leven voor jezelf creëren? Dan vertellen we je graag hoe je dat zou kunnen aanpakken. 

21 kleine stappen die je vandaag al kunt zetten 

Goede gewoontes aanleren, dat doe je niet in één dag. Je moet er elke dag heel bewust mee bezig zijn, zeker in het begin. Alleen zo kunnen wenselijke routines ontstaan. Hoe afvallen volhouden bijvoorbeeld mogelijk wordt? Door onder andere elke dag bewust te denken aan het doel dat je wilt bereiken. Door continu alert te zijn op wat je eet. En door lekker te gaan bewegen, ook als je daar een keer minder zin in hebt.  

De volgende stapjes dragen ook bij aan een bewuster leven:

 1. Als ik een uur heb gezeten, sta ik even op om in beweging te komen (al is het maar voor 5 minuten).
 2. Na 15:00 uur drink ik alleen nog water of thee (dus geen sapjes of frisdrank).
 3. Als mijn wekker ’s ochtends gaat, sta ik direct op en ga ik niet snoozen.
 4. Ik gebruik zoveel mogelijk een standaard lijstje als ik boodschappen doe en daar staan geen dingen op die ik eigenlijk niet wil kopen.
 5. Ik neem 5 keer per dag bewust de tijd voor een ademhalingsoefening of meditatie, al duurt dit maar 2 minuten.
 6. Ik begin mijn dag met een ontbijt dat past bij mijn activiteiten van die ochtend.
 7. Ik kom elke dag minstens 30 minuten buiten voor een frisse neus en
 8. Wanneer ik moe ben, probeer ik toch naar mijn geplande sportsessie te gaan. Ik krijg daar namelijk weer energie van.
 9. Ik haal de apps van maaltijdbezorgers van mijn telefoon en verwijder de telefoonnummers.
 10. Een uur voordat ik naar bed ga, kijk ik niet meer op mijn telefoon, laptop of ander apparaat.
 11. Ik sluit elke dag af met bedenken waar ik trots op ben, ook al is het maar één ding.
 12. Ik bedenk elke keer of ik kan lopen in plaats van fietsen.
 13. Ik bedenk elke keer of ik kan fietsen in plaats van de auto of het openbaar vervoer te nemen.
 14. Ik gebruik voortaan een (ouderwetse) wekker, zodat ik mijn telefoon niet in de slaapkamer hoef te hebben.
 15. Ik kijk dagelijks naar mijn doelen/wensenlijstje, zodat ik gemotiveerd blijf om deze te behalen.
 16. Ik kijk elke week waar de moeilijke momenten in de komende dagen zitten en bereid me daar op voor.
 17. Ik bedenk beloningen die mij passen voor de doelen die ik haal.
 18. Ik richt mijn omgeving in op een manier die mij helpt om mijn doelen te halen.
 19. Zo check ik regelmatig mijn voorraad- en koelkast of er geen dingen staan die ik eigenlijk niet in huis wilde hebben.
 20. Ik evalueer op een vast moment in de week hoe het gaat met mijn voornemens en mijn vooruitgang.
 21. Ik ga het boek ‘De Hamster in je brein’ nog een keer lezen … 

Maak zelf ook een lijstje! 

Natuurlijk kom je met bovenstaande 21 stapjes al heel ver. Het zijn allemaal acties die je kunt uitvoeren om een bewuster, gezonder en fitter leven te leiden. Hoe veranderen echter nog veel makkelijker wordt? Door zelf stapjes te bedenken die aansluiten bij jouw eigen wensen! 

 

Wat is voor JOU echt belangrijk? Waar word JIJ gelukkig van? Wat zorgt ervoor dat je een glimlach op je gezicht krijgt? Wat gun je jezelf écht? Stel jezelf dit soort vragen en schrijf de antwoorden op. Zodra je je doelen en wensen helder hebt, kun je zelf kleine stapjes bedenken. Stapjes die jou helpen om een bewuster en gelukkiger leven te leiden. Stapjes die je vandaag al kunt zetten! 

Kunnen wij je helpen bij jouw stapjes? 

Zoals je inmiddels weet, zorgen al die kleine stapjes er op dagelijkse basis voor, dat je uiteindelijk verandert blijvend verandert. Wij, Maarten Biezeveld en Felix Kreier, zijn hierin gespecialiseerd. Met onze methode ‘De Hamster in je Brein’ helpen we mensen naar een gezonder en gelukkiger leven; naar een bewuster leven, dus!  

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je graag iets met ons delen over de stappen die jij gaat zetten in 2023? Laat dan een reactie onder dit artikel achter of neem contact met ons op. We horen graag van je! 

 

PS. Wil je meer weten over ‘De Hamster in je Brein’ methode? Klik hier om het boek te bekijken of verdiep je eens in ons effectieve, bijbehorende programma! Je leefstijl veranderen kan best lastig zijn, maar niet als je begrijpt hoe je brein werkt. En dat is precies wat wij je in dit onlineprogramma leren. Er zijn twee opties: het 12-weekse ‘Ken de Hamster’ programma en het 24-weekse ‘Tem de Hamster’ programma. 

Deel dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Dit vind je misschien ook interessant

Nieuwsbrief #11

Welkom bij nieuwsbrief nummer 11, een extra tussendoortje. Vandaag zal dokter Felix Kreier, één van de twee schrijvers van het boek ‘De hamster in je brein’ en het digitale ‘Hamster-breinprogramma’, aanschuiven bij de 5 Uur...

Meer

Slapen evalueren

Hieronder vind je een handig schema om jouw slaap te evalueren. Hoe lang heb je geslapen? Heb je goed, matig of slecht geslapen? Je zou het kunnen printen en naast je bed kunnen...

Meer
De Hamster in je Brein
12.000

verkocht

Een nieuwe methode voor duurzaam gewichtsverlies

Dit is het digitale ondersteuningsprogramma bij het boek
De Hamster in je Brein

Ontvang updates

Geef je op voor onze nieuwsbrief voor regelmatige updates.